Komoly csillaghullás várható.

Szórványos hullócsillagokat* bármikor megtekinthetők az égen, azonban a gyakorlatban ezek elég ritkák. Megtekintésükre azonban sokkal jobb lehetőség kínálkozik, amikor a Föld évente menetrendszerűen áthalad egy-egy frissebb porfelhőn, amelyeket az utóbbi években-évtizedekben a belső-Naprendszerben járt üstökösök hagytak hátra. Az ilyenkor tapasztalható tömeges, rajszerű hullócsillagzáporokból több tucatot ismerünk, többek között a Quadrantidákat, a Geminidákat, a Leonidákat vagy a Perseidákat – utóbbi pedig éppen most érkezik meg hozzánk.

* A hullócsillagok valójában apró, többségében porszemcse méretű mikrometeoroiodok, amelyeket tipikusan üstökösök, olykor pedig aszteroidák szórtak szét Nap körüli pályájukon. A Föld éves keringésekor áthalad ezeken a lazán kötött, ritkás porfelhőkön, ütközve az üstökösök hátrahagyott törmelékével.

Ezt azt jelenti, hogy augusztus 12. és 13. éjjelén érdemes lesz az égboltra nézni, ugyanis láthatod az év legjobban megfigyelhető meteorzáporát, az 58 km/másodperccel, vagyis mintegy 208 ezer km/órával száguldó Perseidák hullócsillagait – óránként legalább 20-30 hullócsillagra lehet számítani –, a meteorraj tetőzése viszonylag hosszú ideig tart, így a környező éjszakákon is pásztázd az eget.

A Perseidák sötétedéstől kezdődően, este 10 órától érkeznek az észak-keleti égbolt irányából. A felvillanások azonban a radiánstól távolabb, 40-50 fokra is feltűnhetnek. A Hold idén viszonylag korán nyugszik, tovább növelve a sikeres hullócsillagles esélyét.

Eközben...

Hangrobbanást okozott és egy fényes tűzgömb Észak-Texas felett

Nem lehetett nem észrevenni, már csak azért sem, mert 3-4 másodpercig tartott.

Így nézett ki az ISS fedélzetéről, ahogy elsüllyesztették az orosz modult

Az űrhajótemetőként is emlegetett csendes-óceáni térségbe küldték.

(Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában