Kutatók forradalmi módszert tesztelnek, ami a jövő űrutazóinak önellátását segítheti.
Az űrutazás egyik legnagyobb gondja, hogy hogyan juttassanak el elegendő élelmet a világűrben tartózkodó legénységnek. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) minden falat a Földről érkezik, ami egy Mars-missziónál már lehetetlen vállalkozás lenne. Az Európai Űrügynökség (ESA) viszont már dolgozik a megoldáson, ráadásul egy egészen forradalmi módszeren, ami alapján
az űrhajósok vizelete lehet az élelem egyik alapanyaga.
Az ESA HOBI-WAN projektje a finn Solar Foods vállalat Solein nevű fehérjeporát teszteli, ami levegőből származó mikrobák és nitrogénforrás felhasználásával készül bioreaktorban, gázfermentációval. A Földön ammóniát használnak nitrogénforrásként a fehérjeszintézishez, az űrben a vizelet karbamidja válthatja ki ezt. Az így készült por ígéretes alternatíva lehet a hosszú küldetések során, bár a mikrogravitációban a folyamat még komoly kihívásokat rejt.
A Solar Foods a német OHB System AG-vel közösen dolgozik a technológia földi prototípusán, mielőtt a kísérlet valóban az űrbe jutna. Az ESA vezető kutatója, Angelique Van Ombergen szerint
ez nemcsak az űrhajósok ellátását forradalmasíthatja, hanem egy önfenntartó, biztonságosabb űrutazás felé is elmozdíthatja az emberiséget.
(Forrás: Interesting Engineering, fotó: Getty Images)
Ez is érdekelhet: