Dél-Koreában nemrég rábukkantak egy lezuhant drónra, amit nagy valószínűséggel Észak-Koreából indítottak el.

Mint utólag kiderült, a beépített Sony kamerával és 64 gigabájtos memóriakártyával felszerelt kémdrón több természetfotót is készített a gyönyörű dél-koreai tájról, de ami igazán érdekes, hogy lőtt egy képet a THAAD rakétavédelmi rendszerről, amelyet Dél-Koreában épít az amerikai hadsereg, hogy elháríthasson egy esetleges észak-koreai rakétatámadást. És Észak-Koreának ez érthető módon eléggé nincs az ínyére.

A drón 300 kilométert tett meg észrevétlenül Dél-Koreában 2-3 kilométer magasban – ami nem rossz teljesítmény –, ugyanakkor a drónelhárító rendszer bevetésére nem volt szükség, mert a gép önmagától lezuhant. (Nos, ezzel már nem igazán lehet dicsekedni.)

A megtalált drón. Forrás: Dél-Korea Védelmi Minisztériuma

A történet legbravúrosabb eleme viszont csak most következik. Ha arra számítottál, hogy a kémdrón azonosításával napokat bajlódtak a dél-koreaiak, és közben a tökükig leizzadtak – ahogyan ilyenkor ugye az ember elvárná –, akkor tévedsz.

Ugyanis a magától lezuhant kémdrón nagyon sok hasonlóságot mutat azzal, amelyet két éve találtak ugyancsak Dél-Koreában,

és amely az északi testvérektől jött. Így nem igazán volt szükséges agyalni azon, vajon honnan is érkezhetett a pilóta nélküli repülőgép. Nem mintha nem lett volna akkor is elég egyértelmű, ha egy merőben más eszközzel kémkednek, szóval az sincs kizárva, hogy az észak-koreaiak csak simán szarnak az egészre. Bár valószínűbb, hogy ez esetben is – mint mindig – csak tudásuk legjavát próbálták nyújtani, követve a vezérelvet: ha csinálsz valamit, azt csináld jól, vagy olyan szarul, hogy mindenki más arról beszéljen.

(forrás: Telegraph, HVG,  CNN)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában