A felelőtlen rakétateszttel keletkezett űrtörmelékek jelentős kockázatot jelent, ráadásul évekig, sőt, akár évtizedekig a bolygónk körül fognak keringeni.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósait, amikor egy műholdak elleni rakétát tesztelt: egy orosz űrszondát semmisítettek meg, aminek következtében több mint 1500, nyomon követhető, alacsony Föld-körüli pályán keringő törmelék keletkezett – ezek feltehetően több százezer kisebb szilánkra fognak szétesni.

Az űrszeméttel való lehetséges ütközés miatt az ISS hétfős legénységének hétfőn két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajók fedélzetén, hogy vészhelyzet esetén gyorsan visszatérhessenek a Földre.

A keletkezett űrtörmelékek évekig, sőt, akár évtizedekig a bolygónk körül fognak keringeni, jelentős kockázatot jelentve a Nemzetközi Űrállomás legénysége és más, személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységek, valamint számos ország műholdjai számára.

James Dickinson amerikai tábornok szerint Oroszország megmutatta, hogy tudatosan fittyet hány a világűr biztonságára és védelmére. Mint mondta, Oroszország olyan képességeket és eszközöket fejleszt és vet be, amelyek arra hivatottak, hogy aktívan megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáférését a világűrhöz.

Ez is érdekelhet...

Annyi oxigén van a Holdon, hogy a Föld teljes lakosságának 100 ezer évig elég lenne

Csak ki kell bányászni, legkorábban 2026-ban teszünk is egy próbát vele.

Valami követni kezdte az egyik kínai műholdat

Az amerikai Űrhadosztály szúrta ki a rejtélyes objektumot.

A Hubble fotózott valamit, ami úgy néz ki, mintha egy időkapu lenne

400 fényévre van tőlünk, és ez vár a mi Napunkra is.

(Forrás: NASA, space.com, fotó: NASA)

És ezt olvastad már?
A japán űrhivatal elismerte, hogy kísérletet hamisított a Nemzetközi Űrállomáson
.