Óceánbolygóra bukkanhattak Naprendszerünk szomszédságában, és mint tudjuk: a víz az élet kialakulásához szükséges legfontosabb feltételek egyike.

Egy nemzetközi csillagászcsoport érdekes bolygó* felfedezését jelentette be

a Földtől mindössze 100 fényévre (a Sárkány csillagképben) találtak egy exobolygót, aminek felszínét víz boríthatja.

A The Astrophysical Journalban megjelent beszámoló szerint, az ominózus égitest 30%-ban vízből áll – csak viszonyításképpen: ez a Föld esetében mindössze 1% –, vagyis valószínűleg vastag óceán borítja a felszínét – a szén-monoxid mellett a víz (molekuláris formában) is kulcsfontosságú az általunk ismert élet számára.

Az exobolygók a Naprendszeren kívüli, idegen csillagok körül keringő bolygók, felfedezésük pedig azért kiemelt jelentőségű a kutatók számára, mivel ezeken elképzelhető az élet.

A Földnél valamivel nagyobb és nehezebb TOI-1452 b elnevezésű planéta egy kis csillag körül kering (11 nap alatt kerüli meg azt), ráadásul lakható zónán belül – ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a víz folyékony, fagyott és gáz állapotában is létezzen.

„Ez az eddigi legjobb óceánbolygó-jelölt”

– mondta a tanulmány vezető szerzője és a Montreali Egyetem munkatársa, Charles Cadieux, hozzátéve, hogy érdemes lesz a James Webb űrtávcsővel is megfigyelni a planétát.

(Forrás: IFL Science, fotó: ESA/Hubble, M. Kornmesser)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Itt egy tablet azokra a napokra, amikor csak az ágyból filmeznél