Miután a világ tíz legnagyobb mobilgyártója közül hat már kínai, a derék kínai IT-szakemberek újabb területet kerestek, ahol felmoshatják a padlót a világ többi részével. Sokat keresgélniük mondjuk nem kellett, hiszen a virtuálisvalóság-szemüvegek éppen gőzerővel hódítják meg a világot, és ezek közül jelenleg a Pimax 8K VR a legjobb.

"Szó szerint a leglebilincselőbb VR-élmény, amiben valaha részem volt... Ez volt az első alkalom, hogy úgy éreztem, nem egy VR-sisakot nézek."

Normál esetben nem sokat foglalkoznánk egy olyan szemüveggel, mint a Pimax 8K VR, mert bár a specifikáció alapján tényleg brutális a cucc, ígérni sok mindent lehet, pláne Kickstarteren. Meg ugye kínai is. Viszont az a helyzet, hogy a fenti idézet nem egy sajtóközleményből származik, és nem is egy 14 éves gémertől, aki éppen felpróbálta élete első VR-szemüvegét, hanem az Engadget sokat látott szakírójától, akinek nemrég volt alkalma személyesen is kipróbálni a kínai startup új szemüvegét.

Ez alapján pedig meglepő módon nagyjából minden igaz, amit a Pimax ígér, vagyis a Pimax 8K szemüveg lazán kenterbe veri a VR-szemüvegek alfa hímjének tartott Oculus Riftet és HTC Vive-ot. A dolog ott kezdődik, hogy a Primax szemüvegének a felbontása egészen példátlan: 7680x2160 pixeles, vagyis szemenként 3840x2160 pixeles képet látsz. Bár a Pimax a cucc elnevezésénél nagyvonalúan a teljes horizontális felbontást vette alapul (ami ugye tényleg közelít a 8K-hoz), és valójában a szemüveg szemenként "csak" 4K-s felbontásra képes, ez még így is hatszor annyi, mint amennyit az Oculus Rift és a HTC Vive nyújt.

A Pimax 8K másik komoly előnye, hogy a szokásos 100-110 fokos látómezővel szemben 200 fokos panorámát kínál, vagyis a látvány tényleg a szemed sarkáig kitölti a látóteret.

Érdekes, hogy a kínaiak nem pusztán a specifikációban hagyták faképnél a konkurenciát, de technikailag is sikerült olyan újításokkal előrukkolniuk, ami egészen egyedülállónak számít. Az például, hogy a sisak alig drágább, mint az Oculus Rift (500 dollár, szemben a Rift 400 dolláros árával) annak köszönhető, hogy OLED helyett CLPC (customized low persistence liquid) kijelzőt használnak, ami nagyjából ugyanazt tudja, mint az OLED, csak éppen az előállítása sokkal olcsóbb.

A másik nagy trükk, hogy a Pimax alapvetően 4K-s vagy annál is alacsonyabb felbontású jelet kap a számítógéptől, amit aztán felskáláz 8K-sra, ennek köszönhetően pedig állítólag akár egy Nvidia GTX 980 grafikus kártya is elég ahhoz, hogy a hihetetlen felbontású VR-játékokat akadás nélkül tudjuk futtatni.

A kínaiak emellett készítenek egy valamivel visszafogottabb (és olcsóbb) verziót is a szemüvegből Pimax 5K néven, ami mindazokat tudja, amit a 8K, csupán a felbontása valamivel kisebb, de a szemenkénti 2560x1440 pixel még mindig sokkal több, mint amennyit a nevesebb gyártók szemüvegei fel tudnak mutatni.

És ezt olvastad már?
Atomerőművet telepítenénk a Holdra, majd idővel következhetne a Mars is