A szerelem olyan, mint a függőség, de mégis más.

Az már korábban ismert volt, hogy a szerelem a függőséghez hasonlítható, összetett állapotot idéz elő az agyban: mindkét esetben változások következnek be az agy jutalmazásért és motivációért felelős központjában. Ugyanakkor az agyi hálózati rendszer ezzel kapcsolatos változásai még ismeretlenek voltak, egy kínai-amerikai kutatócsoport most pontosan ezt vizsgálta, vagyis hogy milyen hatással van a szerelem az agyi hálózatok működésére.

A kutatók szerint eredményeik az első bizonyítékai annak, hogy a szerelemhez kapcsolható változások az agyi hálózatokban hasonlóak, de mégis mások, mint a függőség esetében tapasztalhatók.

A tudósok funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével hasonlították össze az agy funkcionális hálózati rendszerének működését önkéntesek két csoportján. A szerelemescsoport 16 nőből, a szinglicsoport 14 nőből állt – utóbbiak soha nem voltak még szerelmesek, vagy nem volt romantikus kapcsolatuk.

Az emberi agy egymástól elkülönülő hálózatokból áll. A hálózatokon belül erős kapcsolódások jönnek létre, az egyes hálózatok között pedig gyengébbek. Erről a szerveződésről úgy tartják, szükséges ahhoz, hogy egy energetikailag hatékony rendszer működését biztosítsa, hiszen az agy a test energiájának mintegy 20%-át használja fel.

A szinglicsoporthoz képest a szerelmescsoportnál az egyes hálózatok közötti szegregálódás mértéke kisebb volt az fMRI-eredmények szerint.

Az agyi kapcsolatok minősége utal az idegrendszer információátadásának hatékonyságára

A szerelmescsoportnál csökkent a kapcsolat erőssége a bal anguláris gyrusban. Ez az agyi terület felelős többek között az önreflexióért. A kapcsolódás alacsonyabb szintje az anguláris gyrusban azt okozhatja, hogy a szerelmes ember kevesebb figyelmet fordít önmagára, és többet a szerelmére.

Ugyanakkor megnövekedett a kapcsolódás mértéke a bal fusiformis gyrusban, mely agyterület működése döntő szerepet játszik az arcok és az arckifejezések felismerésében. A kapcsolódások mértékének növekedése arra utal, hogy a szerelmesek jóval gyakrabban végeznek olyan társas-érzelmi folyamatokat, mint a szerelmük arckifejezéseinek olvasása és megértése.

Eközben...

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked