Izgalmas felfedezéssel álltak elő a Tel-avivi Egyetem kutatói.

A szakértők 130 emlősfaj, köztük emberek agyán végeztek MRI-vizsgálatot, majd a kapott adatok alapján arra jutottak, hogy

mérettől és szerkezettel függetlenül ugyanolyan szintű agyi konnektivitással rendelkezik minden emlős, beleértve az embert is.

Az emlősök agya két féltekéből áll, amelyeket az információátvitelben szerepet játszó axonok kötnek össze. Az egyenlő szintű konnektivitás felfedezése azt jelenti, hogy az információnak az egyik agyterületről a másikra való átvitele minden emlősnél ugyanolyan hatékonysággal működik, ugyanakkora számú szinapszison keresztül a bálnáktól kezdve a delfineken át egészen az apró egerekig.

Ez pedig ellentmond annak a feltételezésnek, hogy az emberi agy konnektivitása jóval magasabb szintű a többi állatéhoz viszonyítva.

A szakemberek egy kompenzációs mechanizmust is azonosítottak: az agy a két félteke közötti kevesebb kapcsolatot az agyféltekéken belüli több kapcsolattal kompenzálja és fordítva. Ennek révén a teljes konnektivitás szintje nem változik.

A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a különböző emlősök agya eltérő stratégiákat használ az összkonnektivitás egyenlő szintjének megőrzéséhez.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

Nem is gondoltuk, de a talicskát is meg lehet reformálni

Jött az iPhone-okra egy szuper androidos funkció, amit imádni fogsz

További cikkeink a témában
Hirdetés