Ezzel a módszerrel egy nap alatt feltörhető bármilyen Facebook-fiók
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eddig fogalmam sem volt róla, hogy kell tisztességesen feltörni egy Facebook-fiókot, de nemrég úgy alakult, hogy muszáj volt, és engem is meglepett, hogy mennyire könnyen megy a dolog.

Elöljáróban annyit, hogy a teches újságírókról él egy olyan tévhit az emberek fejében, hogy mindenhez értenek, ami árammal működik: félkézzel megjavítják a nyomtatót vagy a kávéfőzőt, látatlanban megmondják, hogy mitől lassú a Windows, kapásból vágják, hogy a Mysoft tízezres kínálatából melyik laptopot érdemes megvenni, sőt, villanykörtét is jobban tudnak cserélni, mint mondjuk egy bankár vagy egy vízvezeték-szerelő. Az esetek nagy részében ilyenkor az történik, hogy az újságíró bólogat, aztán rákeres a Google-ben, hogy "hogy kell villanykörtét cserélni", de az ilyen alaptalan előítéletek miatt már meg sem lepett, amikor nemrég egy vadidegen lány azzal talált meg Facebook Messengeren, hogy fel tudnék-e törni egy Facebook-fiókot, ha szépen kéri.

Mint kiderült, a lány nem csak a Facebook-jelszavát felejtette el, hanem az e-mail címét is, ami elég ritka, de azért előfordulhat, ha valaki mondjuk évek óta nem törölte a böngészési adatokat a gépéről, és ezért a böngésző mindig szépen beírta neki az e-mail címét.

Fogalmam sem volt róla, hogy kell "fészt törni", de éppen ezért engem is elkezdett érdekelni, hogy egyáltalán lehet-e ilyet.

Arra viszont nem számítottam, hogy fészt törni annyira egyszerű, hogy igazából nincs is benne semmi kihívás.

Ahhoz ugyanis, hogy feltörd valakinek a Facebook-fiókját, összesen két dologra van szükség:

  • arra, hogy az illető ne jelentkezzen be egy napig,
  • és hogy tudj róla olyan alap dolgokat, mint például hogy hol született az anyja.

Utóbbihoz nem is feltétlenül kell ismerned az áldozatot, ha például az anyja is fent van a Facebookon, akkor pillanatok alatt kideríthető, hogy hol született.

Ezután összesen négy lépésben törhető a profil:

1. Elmész a https://www.facebook.com/recover/initiate oldalra, és megadod a kiszemelt nevét.

2. A "jelszavad visszaállítása" oldalon rákattintasz a "Már nincs hozzáférésed ezekhez?" gombra.

3. A következő oldalon a legjobb pókerarcodat felvéve ráklikkelsz a "nem férek hozzá a levelezésemhez" gombra.

4. Ezután pedig nincs más dolgod, mint hogy megadj egy új e-mail címet, majd a tovább után válaszolj a biztonsági kérdésre, ami valószínűleg valami olyasmi lesz, mint a már emlegetett "hol született anyád?" keresztkérdés, amivel egy igazi hekkeren persze nem lehet kifogni.

Ennyike. Az utolsó akadály, amin még át kell hámoznod magad, hogy a Facebook biztonsági okokból egy 24 órás türelmi időt gördít eléd, de ha a fiók valódi tulajdonosa a következő egy napban nem jelentkezik be, akkor máris megnyerted a fiókját, és teljesen szabadon garázdálkodhatsz benne.

Én mondjuk nem nagyon garázdálkodtam, csak csekkoltam, hogy a lány, aki megkeresett, tényleg a barátnője-e a fiók tulajdonosának, és nem mondjuk az ősellensége, aztán átadtam a bejelentkezéshez szükséges adatokat azzal a meghagyással, hogy amint belép, változtassa meg a jelszót. Persze azóta sem változtatta meg.

Ha tehát nem szeretnéd, hogy a Facebook-fiókodat einstandolja valaki, akkor két dolgot tehetsz: jelentkezz be minden nap, vagy adj meg olyan biztonsági kérdést, amit rajtad kívül tényleg senki más nem tudhat. Emellett az sem árt, ha a biztonsági beállításoknál beállítod, hogy a Facebook belépési figyelmeztetést küldjön az e-mail címedre, ha valaki ismeretlen készülékről vagy böngészőből jelentkezik be a fiókodba, így legalább rögtön tudni fogod, ha feltörték. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy mire vágyik a csajod, akkor itt azt is megmutatjuk!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.