Legyen Ön is Peter Griffin (de semmiképp sem Meg)!

Nem mintha eddig nem lettünk volna elkényeztetve különféle Family Guy játékokkal, de ahogyan az lenni szokott, a mennyiség inkább a minőség rovására ment, értsd: az a néhány megjelent játék minőségileg alig maradt el egy korai Kadlott Karcsi lemez színvonalától. Amikor bejelentették, hogy a Family Guy csapata MMORPG-t tervez, azért valljuk be, megdobbant a rajongói szív, hiszen rengeteg lehetőség rejlik a műfajban, de össze is szorult a gyomor, nehogy már újra az egyik kedvenc tévés szórakozásunkat gyalázzák meg egy kétes minőségű játéknak látszó kódsorral!

A Family Guy Online bétatesztje már elindult, és azt kell, hogy mondjuk, a helyzet sokkal jobban áll, mint bármelyik korábbi próbálkozás esetében. A teljes FG univerzumot felölelő, böngésző alapú játék meglepően leköti az embert, még akkor is, ha tulajdonképpen nehézségi szintjét tekintve a tengerimalacunk is sikerrel juthatna el pillanatok alatt saját karakterével a hatodik szintre. A Family Guy Online viszont szinte tökéletesen hozza a sorozat látványvilágát, a rajzfilmsorozathoz tökéletesen hűséges 3D-s grafikája flottul fut a böngészőnkön keresztül, csak épp még kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy nem tökéletesen bebútorozott házba költöztünk volna, amelynek egyik oldalfala hiányzik. És ez nem a béta verzió miatt tűnik így.

Az FGO tulajdonképpen annyiban különbözik társaitól, hogy vicces környezetben fejleszthetjük a karaktereket, grafikailag viszont ne várjunk csodákat, hiszen annyira azért le kellett butítani a textúrákat, hogy ne kelljen atomerőmű a futtatásához, és még csak a legmodernebb csillárd megabites netre se kelljen előfizetnünk. Valahogy az embernek (teljesen jogosan) olyan érzése van, hogy a játék nem igazán akarja megreformálni az MMORPG-műfaját, csak a rajongóknak akartak összehozni valami olyasmit, amivel jól el lehet szórakozni, ha esetleg a sors furcsa fintorának köszönhetően el nem ítélhető módon megunnánk a munkát, és játszani szeretnénk 10-15 percecskét.

Ez így rendben is lenne. A legnagyobb baj a küldetésekkel van, illetve azok repetitív jellegével. Keresd meg ezt, találd meg azt, kövesd a nyilat, verd meg az ellent, oszt jó napot. Persze később még jöhetnek újítások, komolyabb ellenségekkel kell szembenéznünk, sűrűsödni fognak a harcok, ami viszont nem biztos, hogy jót tesz a játékmenetnek, a harcrendszer ugyanis több sebből vérzik.

Ellenfelünket több módszerrel iktathatjuk ki a játékmenetből, köztük olyan finomságokkal, mint a büdös, zöld büfögés, ami pár másodpercre harcképtelenné teszi az ellent, majd mehet az öklözés. Saját kezünk fegyverként használata közben is akadhat egy kis baki: egy jókora saller sikeres leosztása úgy is megtörténhet, hogy a szerencsétlen szenvedő fél tőlünk irreálisan távol áll. Hogy ez bug vagy feature, még nem teljesen tiszta. A shopban persze további csodákkal gazdagodhatunk, vehetünk medvecsapdát, lángszórót, új képességeket, ami feldobja a játékmenetet. Ezért nem szabad azonnal lelépni egy „ezzel én nem játszom többet” felkiáltással.

Az FGO egyébként tele van jobbnál jobb elrejtett poénokkal, amiket csak az érthet, aki végigkövette a sorozatot. Az egyik küldetésben Lois például azzal bíz meg minket, hogy találjuk meg Peter levágott ujjait, de egy kis odafigyeléssel rálelhetünk Brian szomorú sorsú könyvére, a Faster than the speed of love-ra egy kuka mellett a földön. A legtöbb küldetés konkrétan egy megtörtént Family Guy epizód, illetve poén körül forog, amiért sokszor meg is kapjuk a sorozatból származó hozzá tartozó videót egy „töltsd le, vedd meg, fogyassz” típusú reklámmal nyakon öntve.

Természetesen nem a létező karakterekkel kell Quahog-ban és környékén randalíroznunk, hanem a Griffin család általunk aprólékosan megkreált alteregóiként kezdjük meg áldásos tevékenységünket. Talán nem is csoda, hogy rengeteg kis Stewie és elhízott Peter klón rohangál az utcákon. Bejárjuk az összes helyszínt, a Drunken Clamet, a Pornoslaviát, és megannyi régi ismerősünket a Family Guy világából, besétálhatunk az összes szereplő házába, amelyeket jobb is lesz átkutatnunk, mert értékes zsetonokra is lelhetünk, amelyeket később elverhetünk a shopban.

A Family Guy Online összességében nem kiforrott, de mivel egyértelműen a rajongóknak készült, és a sorozat hangulatára épít fel szinte mindent, több mint szerethető, és unalmasabb pillanatainkban remek érzés Peter hasonmásának bőrébe bújni, és megkeresni a levágott hüvelykujjait. Jó, ez elég rosszul hangzott. Aki nézi, érti…

És ezt olvastad már?
Négy egyértelmű jel, hogy lopják a személyazonosságodat a neten