Mindenki számára hozzáférhető lett az FBI egyik adatbázisa.

Hozzávetőleg húszezer lopott műtárgyat foglaltak le és adtak vissza 2007 óta az amerikai hatóságok, most pedig az FBI a nyilvánosságot is bevonja a munkába. A nyomozóiroda áprilisban

elkészítette a National Stolen Art File (NASF) ingyenes mobilos alkalmazást, ami bárki számára hozzáférést biztosít az FBI lopott műkincseket tartalmazó adatbázisához.

Az adatbázis az 1970-es évek végén indult el, még az államközi kereskedelem felügyeletének részeként. Bár annak idején elsősorban a bűnüldöző szervek és a művészeti ipar szakemberei számára készítették, most már bárki kereshet lopott tárgyak után az adatbázis segítségével, és még tippeket is adhat az FBI-nak.

„Az NSAF egyik legfontosabb fejlesztése volt, hogy nyilvánosan elérhetővé tettük – mondta Colleen Childers, az FBI Művészeti Bűnözési Programjának munkatársa. – Az új mobilos frissítéssel szeretnénk még felhasználóbarátabbá tenni a platformot.”

Az Artnet News szerint azonban ez utóbbin még kellene dolgozni, mert úgy találták, hogy a keresés nem működik megfelelően, és az egész app egy kicsit nehézkes.

Az NSAF alkalmazás 4522 műtárgyat tartalmaz, amelyeket 21 kategória szerint lehet szűrni, mint rajzok és akvarellek, navigációs eszközök és gobelinek, de hely és leírás alapján is kereshetnek a felhasználók. Egy-egy tárgyhoz kép, alapvető információk és egy leírás tartozik. El lehet menteni a tárgyakat a kedvencek közé, a bejegyzéseket pedig megoszthatók szöveges üzenetben, e-mailben vagy a közösségi médiában.

Az FBI „műkincsbűnözési programja” az elmúlt években kibővült, jelenleg két tucat ügynök dolgozik rajta szerte az Egyesült Államokban, a lopások és az illegális kereskedelem visszaszorítása mellett a hamisítványokat is keresik. 2021-ben az Interpol is kiadott egy hasonló, a nyilvánosság támogatását kérő appot, az ID-Art-ot.

(Forrás: Artnet News, fejléckép: Getty Images, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Máris fejlesztettek egy porviharra figyelmeztető appot

Most már te is bejelentheted, ha porvihart észlelsz, és egy applikáció figyelmeztet majd másokat a veszélyre.

Zenei appon dolgozik a Duolingo

Hamarosan jöhet az online zenetanulás: álláshirdetésekben keresnek zeneelméletben és -oktatásban jártas szakembereket.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában