Felrobbant egy fekete lyuk az Ophiuchus galaxishalmazban, a detonáció a Földtől több százmillió fényévre következett be

A kutatók szerint ötször nagyobb volt a robbanás mértéke, mint az előző rekorderének. Az elmúlt 25 évben a röntgencsillagászat jelentős fejlődésen ment keresztül, ezek a távcsövek a hőt érzékelik, nem a fényt. Az új megfigyelések során kiderült, hogy a galaxisok közötti teret kitölti a nagyon ritka, de forró gázplazma, amely röntgenben sugároz.

Az aktuális vizsgálat arról szól, hogy az Ophiuchus, más néven Kígyótartó csillagképben található galaxishalmazban kimutattak egy olyan szabályos eltorzulást a röntgensugárzó anyag eloszlásában, amely arra utal, hogy ott

egy nagy, hirtelen energiafelszabadulás történt, ami röntgensugárzó plazmában található nagy lyukkal hozható összefüggésbe.

A gigantikus robbanásra a Chandra röntgenobszervatórium, az XMM-Newton távcső, valamint a Murchison Widefield Array és a Giant Metrewave rádióteleszkóp mérései szolgáltak bizonyítékkal

A fekete lyukak többnyire arról híresek, hogy az anyagot magukba szívják, de arra is van példa olykor, hogy hatalmas mennyiségű anyagot, illetve energiát bocsátanak ki. Ehhez az szükséges, hogy a fekete lyuk felé áramló anyag jetek vagy anyagsugarak formájában szökjön ki az űrbe, és oszoljon szét a környező anyagban. Valamint az, hogy a tejútrendszerek magjában található, nagyon kicsi helyre összezsúfolt, nagy tömegű, szupermasszív fekete lyukról legyen szó, amely aztán lyukat vájhat a környező forró gázba. Az esemény időskálája nagyon hosszú, körülbelül 1 millió év.

Simona Giacintucci, a tanulmány vezető szerzője szerint ez a robbanás hasonló volt ahhoz, mint amikor 1980-ban leszakította egy vulkánkitörés a Mount Saint Helens tetejét.

„A legnagyobb különbség viszont az, hogy a galaxishalmaz forró gázában keletkezett kráterbe tizenöt Tejútrendszer is beleférne.”

Ez is érdekelhet:

Íme a fekete lyukak sötét titka

A kozmikus kannibalizmus a galaxisunkban is általánossá válik majd, amikor a Tejútrendszer végleg összeolvad az Andromédával.

(forrás: NASA, The Guardian, Csillagászat.hu, MTI)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés