Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmus, mint ahogyan a tudósok eddig vélték – azaz a csillagok százszor gyakrabban esnek szupernagy tömegű fekete lyukak áldozatául. Ilyen kozmikus kannibalizmus (TDE) egy-egy példájára galaxisok ezreinek vizsgálata során bukkantak a csillagászok, amiből korábban arra következtettek, hogy ezek az események nagyon ritkák, galaxisonként minden 10-100 ezer évben egyszer kerül rájuk a sor.

A Sheffieldi Egyetem fizikai és asztronómiai intézetének tudósai azonban kutatásuk során észlelték, amint egy szupernagy tömegű fekete lyuk szétszakít egy csillagot, miközben egy csillagászati mértékkel mérve különösen kis minta, mindössze 15 galaxis vizsgálata alapján dolgoztak – írja a PhysOrg tudományos portál.

– mondta James Mullaney vezető csillagász.

Ilyen az, amikor egy hatalmas fekete lyuk felfal egy csillagot

A szupertömegű fekete lyukak, amelyek a galaxisok központjában bújnak meg, nehezen meghatározhatók, mivel nem világítanak hagyományos értelemben. Gravitációjuk ugyanis olyan erős, hogy semmi sem jut ki belőlük, még a fény sem.

A kozmikus kannibalizmus így segíthet meghatározni az egyébként homályos fekete lyukak helyét, tanulmányozni gravitációjuk erősségét, valamint azt, hogy hogyan növekszik anyaguk.

A Tejútrendszer

Clive Tadhunter, a kutatásban résztvevő egyik tudós szerint a kozmikus kannibalizmus a Tejútrendszerben is általánossá válik, amikor körülbelül ötmilliárd év múlva galaxisunk végül összeolvad a szomszédos Androméda-galaxissal.

Ez is érdekelhet:

(forrás: Phys.org, Science Daily, NASA, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.