A jelenlegi ismereteink alapján ez lehetetlen.

A washingtoni Carnegie Tudományos Intézet kutatói a Földtől mintegy 285 fényévnyire felfedeztek egy olyan exobolygót, azaz a Naprendszeren kívüli, idegen csillagok körül keringő bolygót, aminek a jelenlegi tudásunk szerint nem is volna szabad léteznie.

A TOI-5205b jelű, Jupiter méretű gázóriás ugyanis egy nagyon kicsi csillag, a TOI-5205 jelű vörös törpe* körül kering, a bolygókeletkezési elméleteink szerint viszont a vörös törpék esetében nem lehetséges a gázóriások kialakulása, náluk csak lényegesen apróbb bolygók képződnek „belőlük”. Az ominózus planéta pedig igazán termetes a csillagjához képest, a negyede annak.

A bolygók a csillagok körül keringő hatalmas por és gázfelhőkből, az úgynevezett protoplanetáris korongból alakulnak ki, miután ezek az anyagok a térben összesűrűsödnek és a tömegvonzás hatására gömbbé formálódnak – ha egy születő bolygó átlép egy bizonyos méretet (ez nagyjából a Hold átmérőjét jelenti), olyan nagy lesz a vonzáskörzete, hogy egyre több porrészecskét vonz magához, és egyre gyorsabban gyarapítja saját anyagát, ha pedig még elég messze is helyezkednek el a csillagtól, akkor a nagyobb maggal (ez néhányszor tíz földtömegnyi magot jelent) rendelkező bolygókezdemények a környezetükben lévő gázt is képesek gravitációsan magukhoz kötni, így alakulva gázóriássá. Jelen esetben a fő kérdés az, hogy egy olyan kis csillag, mint a TOI-5205 miként képes annyi anyagot előállítani, hogy egy ekkora gázóriás alakuljon ki.

Az erről készült tanulmány társszerzője és a Carnegie Tudományos Intézet csillagásza, Shubham Kanodia ezze, kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy

„A bolygóképződéssel kapcsolatos jelenlegi ismereteink alapján a TOI-5205b nem is létezhetne.”

*A vörös törpék kicsi, viszonylag hideg csillagok, tömegük a mi Napunk tömegének fele és 7,5%-a közé esik, körülbelül fele olyan forróak, mint a Nap (∼3227 Celsius-fok vs. ∼5526 Celsius-fok), éppen ezért  alacsony fényerővel rendelkeznek, mégis rendkívül hosszú élettartamúak.

(Forrás: Cnet.com, Wikipédia, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Itt az egyik legsötétebb égbolt a világon

Szinte vaksötétség uralkodik a szigeten.

Rejtélyes alakzatok jelentek meg a Szaturnusz gyűrűin

Valami történik a Szaturnusz gyűrűivel és nem tudni, mi és miért.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés