Rejtélyes égitestre bukkantak.

A Földtől 15 ezer fényévre csillagászok felfedeztek egy lassan forgó, ultrafényes objektumot, ami ellentmond minden logikus magyarázatnak és felülírja az összes eddigi elméletet. A szakértők szerint ez a GPM J1839-10 névre keresztelt égitest egy magnetár lehet, azaz egy apró, gyors forgású és hihetetlenül erős mágneses térrel rendelkező, de a Napnál nagyobb tömegű csillag maradványa, ami jellemzően néhány másodpercenként-percenként ismétlődő rádióhullámokat bocsát ki.

Ezekre az égitestekre jellemző, hogy egy idő után forgásuk annyira lelassul, hogy a csillag mágneses mezeje túl gyengévé válik ahhoz, hogy további nagyenergiájú sugárzást generáljon. Ebben az esetben pedig pontosan ez az ellentmondás tárgya, ugyanis 22 percenként bocsát ki rádióhullámokat, ami viszont azt mutatja, hogy...

„Az általunk felfedezett objektum túl lassan forog ahhoz, hogy rádióhullámokat generálhasson. Feltételezve, hogy ez egy magnetár, ez nem lenne lehetséges, mi azonban mégis látjuk őket”

– mondta az objektumról szóló új tanulmány vezető szerzője és a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpontjának (ICRAR) munkatársa, Natasha Hurley-Walker asztrofizikus.

Ha ez az ultrahosszú periódusú magnetár megerősítést nyer, akkor a csillagok egy új osztályába tartozó objektumot jelenthet, ami minden jelenlegi elméleti modellel szembemegy.

(Forrás: LiveScience, fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Akkora hatással van az emberiség a Földre, hogy új földtörténeti korszakba léptünk

Az emberi tevékenység hatása már olyan mértékű, hogy az irányítja a Földön zajló folyamatokat.

Ez az eddig leglátványosabb kép a Naprendszer leglátványosabb bolygójáról

A Szaturnusz infravörösben egészen káprázatos látványt nyújt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában