Arra kérte a hívőket is, hogy imádkozzanak vele.

Ferenc pápa november 3-án arra kérte világszerte a katolikusokat, hogy imádkozzanak együtt vele azért, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia mindig az emberiség jólétét szolgálják.

Források szerint a Vatikán az elmúlt időszakban aggódva nézi a mesterséges intelligencia előretörését, ezért nem meglepő, hogy már a pápa is azért imádkozik, hogy nehogy a gépek ellenünk forduljanak.

Az aggodalom onnan táplálkozik, hogy egyre több olyan áttörés történik, ami alapján sokan azt gondolják, a gépek előbb vagy utóbb elveszik az emberek munkáját, vagy egész egyszerűen helyettesíteni fogak minket.

Idén februárban a vatikáni Pápai Akadémia (Pontifical Academy for Life) aláírta az etikus mesterséges intelligencia-fejlesztésért létrehozott kiáltványt, az Algor-ethicset. A dokumentumot egyébként a Microsoft és az IBM is szignózta. Az Algor-ethics a mesterséges intelligencia etikus felhasználását szabályozza átláthatósági, a pártatlansági, szempontok szerint, valamint biztosítja, hogy az AI-fejlesztések (mesterséges intelligencia) nem árthatnak az embereknek semmilyen módon.

Catholic News Agency; kiemelt kép: Getty

És ezt olvastad már?
A Facebook mesterséges intelligenciája Mark Zuckerberget ócsárolja folyamatosan