Komi, mansi, magyar, finn... fordítómotor készült 23 finnugor nyelv számára, a többségük most először elérhető nyilvános fordítóprogramban.

A Tartui Egyetem Számítástechnikai Intézetének kutatói a livóniai, a komi, a mansi és 14 másik finnugor nyelvvel bővítették az egyetem gépi fordítómotorját.

E nyelvek többsége most először vált elérhetővé nyilvános fordítómotoron, mivel nem részei a Google Translate-nek, és más hasonló szolgáltatásoknak

– közölte az egyetem.

A fordítómotor összesen 23 finnugor nyelvet támogat: az ismert programokban is elérhető észt, finn és magyar mellett a lív, a vót, a karjalai, a lűd karjalai, a ludiai, a vepsze, az északi számi, a déli számi, az inári számi, a szkolt számi, a lule számi, a komi, a komi-permják, az udmurt, a „hegyi mari” és a „réti mari”, az erza, a moksa, a manysi és a hanti is megtalálható. (Elnézést, ha valamit rosszul írtunk – ellenőriztük, de nem egyszerű.)

A kutatócsoport most arra kéri e nyelvek beszélőit és kutatóit, hogy segítsenek maguk is fordításokkal, hogy javuljon a program minősége – ezt a fordítások szerkesztésével lehet megtenni a translate.ut.ee oldalon. Az ezeken a nyelveken írt szövegek, például versek, cikkek, könyvek és hasonlók szintén nagy segítséget jelentenek, és elküldhetők a [email protected] címre.

Finnugor népcsoportok Európában - GalaxMaps, CC BY-SA 4.0

Lisa Jankovszkaja, a Tartui Egyetem Számítástechnikai Intézetének természetes nyelvfeldolgozással foglalkozó kutatója szerint a fordítás minőségének javításához szükség van a visszajelzésekre, mivel sok ilyen nyelven rendkívül szűkösek az erőforrások (magyarul kicsi a digitálisan hozzáférhető adatmennyiség) a fordítórendszerek létrehozásához.

A cél a veszélyeztetett nyelvek megőrzése, ugyanakkor Jankovszkaja megjegyezte, hogy egyes szakterületeknek szüksége lehet gépi fordításra, hogy a szövegeket a nyelv megtanulása nélkül is megértsék. A fordítórendszer – amelyen 2021-ben kezdtek el dolgozni több egyetem és intézmény közreműködésével – a célok elérése érdekében minden felhasználó számára nyitott, a szoftver pedig nyílt forráskódú.

A „finnugor világ” mintegy 25 millió embert jelent, akik zömmel Európa északkeleti részében élnek, ugyanakkor a legnépesebb finnugor nép a magyar, utána a finn, majd az észt.

(Forrás: estonianews, borítókép: Tallinn, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Varsó, Vilnius, Riga, Tallinn, Krakkó: tíz nap és 3800 kilométer tengerparti punnyadás helyett

A Baltikum autós bejárását régóta terveztük, de hol a Covid hiúsította meg a családi túrát, hol a józan eszünk. Idén nyárra mindkét akadály elhárult, elindultunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

Az Instagram bevezette a 15 perces szabályt

További cikkeink a témában