Az már biztos, hogy a Naprendszeren kívülről érkezhetett az objektum.

Várhatóan már nyáron útnak indul az a tudományos expedíció, amely a világhírű harvardi fizikus, Avi Loeb vezetésével akarja felkutatni azt a csillagközi térből, azaz a Naprendszerünkön túlról érkezett objektumot, ami a 2014-ben Pápua Új-Guinea partjai közelében, a Manus-szigetnél a Csendes-óceánba hullott. Loeb professzor hipotézise szerint

az óceánba csapódott objektum akár mesterséges, földön kívüli tárgy is lehet.

A fizikus 2019-ben állapította meg, hogy az objektum a Naprendszeren kívülről érkezhetett, ez volt az első csillagközi térből érkezett meteor, amelyet valaha észleltek, és a meteor csillagközi eredetét 2022 áprilisában az amerikai védelmi minisztérium űrparancsnoksága is megerősítette. Loeb és kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a NASA földközeli objektumokról vezetett katalógusában szereplő 272 meteornál keményebb volt az óceánba csapódott objektum.

A kéthetesre tervezett expedícióval a meteor darabjait akarják felkutatni a 1,7 kilométer mélységben lévő tengerfenéken. Ugyanis a töredékek elemzésével megállapítható lenne, hogy az objektum természetes képződmény vagy mesterséges eredetű.

Az objektum darabjainak felkutatására 1,5 millió dolláros, azaz cirka 530 millió forintos költségvetésű hajós expedíció legénysége mágnesekkel, kamerákkal és reflektorokkal felszerelt eszközt húz majd az óceán fenekén. A kutatást egy 10 kilométerszer 10 kilométeres területen végzik. Loebék arra számítanak, hogy az objektum acél keménységű volt, és ezért akár több tucatnyi egy centiméternél nagyobb szilánkot is fognak találni, ugyanakkor

a professzor nem zárta ki, hogy kudarcot vallanak, de hangsúlyozta, hogy „a rendkívüli állításokat rendkívüli bizonyítékokkal kell alátámasztani”.

Avi Loeb 2021 nyarán számolt be az úgynevezett Galileo Projekt indulásáról, amely többek között az azonosítatlan repülő tárgyak felderítésével foglalkozik. A fizikus szerint, mivel kiderült, hogy nagy számban fordulnak elő Föld-szerű bolygók a galaxisban, „többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak lehetőségét, hogy már előttünk léteztek technológiailag fejlett civilizációk”.

A projektben a Princetoni Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), az angliai Cambridge-i Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói is részt vesznek.

A Galileo Projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata is, amelyek a csillagközi térből látogatnak el a Naprendszerünkbe.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Találtak egy Mount Everest-méretű aktív vulkánt a Vénuszon, és ez fontos jelentőséggel bír

Egy harminc évvel ezelőtt megsemmisült űrszondának köszönhető a felfedezés.

Lett egy új holdja a Földnek

De csak 50-100 évig marad a Föld holdja.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés