Lenyűgöző.

A NASA az Artemis-program* keretében többszöri halasztás után november 16-án útnak indította a megarakétájára szerelt – egyelőre még asztronauták nélküli – Orion űrhajóját, ami egy 25 napos holdkörüli tesztrepülést végzett. Útja során 130 kilométerre is megközelítette a Holdat, ami azt jelentette, hogy az Apollo–17 óta, azaz mintegy ötven éve nem járt ember szállítására tervezett amerikai űrhajó ilyen közel a Föld állandó kísérőjéhez.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy közel 50 év után ismét embert juttasson a Holdra. A programban az európai, kanadai és japán űrügynökségek, valamint a SpaceX is szerepet vállalt, hogy végül hosszú távon működtethető bázist hozzanak létre, ami ugródeszkaként szolgálhat a még ambiciózusabbnak számító Mars-utazásokhoz.

Az Artemis–program ütemterve szerint 2024 májusában négy űrhajós az Orion kapszulával megkerüli a Holdat egy nagyjából 10 napos küldetés során (Artemis–2), majd valamikor 2025-ben az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére (Artemis–3).

Az Orion természetesen más-más távolságokból megörökítette a Holdat, ezek közül néhányat pedig a nyilvánosságnak is megmutatott a NASA – ezek a Hold felszínéről például egészen hihetetlen fotók:

Az űrhajó egyébként már sikeresen visszatért a Földre.

(Fotó: Orion Spacecraft)

Ez is érdekelhet:

50 éves minden idők legikonikusabb képe a Földről

A tökéletes teleföld látványa a mai napig megunhatatlan.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

További cikkeink a témában