Elindultunk vissza a Holdra.

Többszöri halasztás után magyar idő szerint szerda reggel 8 óra körül végre elindult a világűrbe a NASA újgenerációs holdrakétája az Artemis-program* keretében, ezzel pedig az emberiség hivatalosan is elindult vissza a Holdra – a 98 méteres magasságával kifejezetten gigantikusan számító Space Launch System (SLS) rakéta egyelőre legénység nélkül indult 3 hetes küldetésére:

Másfél órával a kilövés után az Orion űrhajó levált a megarakétáról, majd elhagyta a Föld körüli pályát, és 25 napos holdkörüli tesztrepülés vár rá, amely során nagyjából 2 millió kilométert fog megtenni, útja csúcspontján pedig alig 100 kilométerre megközelíti majd a Hold felszínét.

*A NASA Artemis-programjának célja, hogy...

...közel 50 év után ismét embert juttasson a Holdra. A programban az európai, kanadai és japán űrügynökségek, valamint a SpaceX is szerepet vállalt, hogy végül hosszú távon működtethető bázist hozzanak létre, ami ugródeszkaként szolgálhat a még ambiciózusabbnak számító Mars-utazásokhoz.

Az Artemis–program ütemterve szerint 2024 májusában négy űrhajós az Orion kapszulával megkerüli a Holdtat egy nagyjából 10 napos küldetés során (Artemis–2), majd valamikor 2025-ben már az asztronauták le is szállnak a Hold felszínére (Artemis–3).

(Fotó: NASA)

Ez is érdekelhet:

Nyomasztó fotó készült a Földről 1,4 millió kilométeres távolságból

Ennyire magányos hangulatában talán még nem is láttuk a Földet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Már 317 millió megtekintésnél jár a világ legelső YouTube-videója

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés