Finoman szólva sem szokványos növekedési mintákat vettek fel.

Egy Plants című folyóiratban megjelent kutatás szerint a fukusimai atomkatasztrófa környékén elő fenyők érdekes növekedési mintákat tanúsítanak a baleset óta. A szakértők a növények ágainak elágazásait és csomópontjait vizsgálták, amelyek feltehetően a megnövekedett sugárzás miatt az addig megszokottól eltérő formát kezdtek felvenni.

A 2011-es baleset után nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott a környezetbe, a brazil és olasz kutatók által évek óta végzett megfigyelések szerint ezek az anyagok még mindig nagyban befolyásolják a fukusimai élővilágot.

A fukusimai atomkatasztrófa már több mint 10 éve történt, a kutatók és tudósok azóta is figyelemmel követik a környék rehabilitációját.

A Fukusimában 2011. március 11-én 14 óra 46 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el. Négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet.

(Forrás: Futurism, kiemelt kép: illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A Holdba fog csapódni a SpaceX irányíthatatlanná vált rakétája

A 4 tonnás rakéta több mint 9000 km/órás sebességgel száguld neki a Holdnak.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában