A fukusimai atomerőműbe beküldtek egy robotot, de erre még a szakemberek sem számítottak
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Tokiói Elektromos Társaság (TEPCO) a saját kárán tanulta meg, hogy a sugárzás a robotokat sem kíméli.

A robot feladata az lett volna, hogy feltérképezze az olvadt fűtőanyagot, és előtakarítást végezzen egy másik robot számára, azonban a műveletet néhány óra után le kellett állítani. A rendkívüli sugárzás hatására a robot kamerái először zajossá váltak, majd teljesen elsötétedtek, így a TEPCO munkatársai jobbnak látták visszahívni a gépet, mielőtt teljesen elveszítenék.

A történet igazán megdöbbentő része viszont csak ezután következik, ugyanis a "tünetek" alapján a szakemberek úgy saccolták, hogy a robotot óránként

ami egy emberrel pillanatok alatt végezne: nagyjából 10 Sievert az a határérték, ami már azonnali halált okoz. A dolog azért különösen aggasztó, mert az erőműben a baleset óta nem volt ilyen magas a sugárzás értéke.

A Fukusima Daiicsi erőmű hat évvel ezelőtt hibásodott meg a 2011 márciusi földrengés, valamint az azt követő szökőár miatt, aminek következtében az erőmű három reaktora teljesen leolvadt. A mostani, kudarcba fulladt akció egyetlen pozitív hozadéka, hogy a TEPCO nem talált szivárgást a reaktorban, így a lezárt területekre visszaengedett emberek egyelőre biztonságban vannak (bár ehhez azért azt is hozzá kell tenni, hogy nem ez lenne az első eset, amikor a TEPCO nem mond igazat).

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.