Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A régóta várt Daydream View-tól nagyjából azt vártuk, hogy ez lesz az az eszköz, ami végre mindenki előtt megnyitja a virtuális valóság kapuját. Ez akár még össze is jöhet neki, de...

...de arra még egy kicsit várni kell. A virtuális valósággal ugye eddig nagyjából az volt a helyzet, hogy volt

  • az Oculus Rift és a HTC Vive, de ezek borzalmasan drága cuccok,
  • a telefonunkkal használható Samsung Gear VR, ami viszont csak Samsung telókkal (akok közül is csak néhánnyal) működik,
  • és egy rakás androidos telefonhoz gyártott VR-szemüveg, amelyek minőségben közel sem hozták a Gear VR színvonalát, ráadásul normális felhasználói felület sem volt hozzájuk, így a telefont mindig ki kellett venni, aztán újra betenni, ha programot akartunk váltani.

A Google tehát tökéletesen ismerte fel, hogy nagy szükség lenne egy olyan VR-szemüvegre, ami minden androidos telóval működik, nagyjából hozza a Gear VR színvonalát, és tartozik hozzá egy teljes felhasználói felület is. Ebből kettőt sikerült is teljesíteni.

A Daydream View 96 fokos látószöget és 20 ms alatti késleltetést (latency) biztosít, amivel tartja a lépést az első Gear VR-ral (az idei modellnek a látószöge már kicsit nagyobb), a Google pedig kiadott hozzá egy olyan virtuális kezelőfelületet is, ami végre megoldja, hogy a szemüveget egyfolytában le kelljen kapkodnunk a fejünkről, ha egy másik programot akarunk elindítani.

A programkínálatban persze a Samsung egyelőre mérföldekkel vezet, hiszen ők megkapták az Oculus teljes repertoárját, de ebben a tekintetben inkább csak idő kérdése, hogy a Google-nek mikor sikerül behozni őket.

Ami azt illeti, a Google szemüvege két tekintetben már most felülmúlja a Samsungét:

  • az egyik az ára, ami mindössze 79 dollár, vagyis még a Gear VR-nál is olcsóbb egy húszassal.
  • a másik a kontroller, amiben a gombok mellett giroszkóp is van, így a kézmozdulatainkat is képes érzékelni.

Ami miatt a Daydream Viewt egyelőre mégsem lehet a VR új bajnokaként ünnepelni, az az, hogy momentán csak két telefonnal működik: a Google Pixellel és a Google Pixel XL-lel.

Mivel a Google szinte az összes nagyobb gyártóval megegyezett, így várható, hogy jövőre már sorra érkeznek az olyan telefonok, amik kompatibilisek lesznek a virtuális valóság-szemüveggel, a rossz hír viszont az, hogy a mai telefonok a hírek szerint nem. Ez elsősorban nyilván azoknak hideg zuhany, akik tavaly megvették valamelyik Nexus telefont - érthetetlen, hogy a Google miért szívatja a saját felhasználóit -, de azoknak sem túl jó hír, akik az idén vettek valamilyen csúcskategóriás telót.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.