Nem csak a 20 éve körözött Gioacchino Gamminót buktatta le a Google.

Nemrég bejárta az egész internetet, hogy a 20 éve körözött olasz maffiózót, Gioacchino Gamminót a Google Utcakép (Street View) segítségével sikerült letartóztatni. Gamminót korábban több súlyos bűntény, többek között emberölés miatt ítélték el. A jelenleg 61 éves férfi börtönbe is került, de onnan sikerült megszöknie, azóta a hatóságok képtelenek voltak a nyomára bukkanni.

Gammino tartózkodási helyét végül egy Galapagar nevű spanyol város utcaképe alapján sikerült beazonosítani.

A fotón az olasz elítélt maffiózó látható, amint a boltja előtt beszélget egy emberrel. A hatóságoknak gyanús lett a kép, ezért keresgélni kezdtek a Facebookon is. Nem sokkal később a rendőrség megtalálta egy helyi étterem oldalát, ahol többek között Gammino is szerepelt a munkatársak listáján.

Mivel Gammino ellen a szökése után európai elfogatóparancsot adtak ki, így december 17-én már le is tartóztatták.

Az olasz bűnöző esete nem egyedi, a Google Street View már több bűntényt is segített felgöngyölíteni az elmúlt években. Az esetek között akadnak egészen hátborzongatók is.

Brutális kivégzés

2018-ban horrorba illő videó járta be az internetet, a felvételeken katonák megkötözött nőket és gyerekeket lőttek agyon. Az eset után a kameruni hadsereget vádolták a bűncselekménnyel, de az afrikai ország tagadta, hogy ők hajtották volna végre az embertelen kivégzést. Az oknyomozó újságírók a Google Utcakép felvételeket használták arra, hogy azonosítsák a pontos helyszínt. Az ügy vége az lett, hogy kiderült az igazság: valóban köze volt a kivégzéshez kameruni katonáknak.

9 éve eltűnt

David Lee Niles még 2006-ban lépett ki egy michigani kocsma ajtaján, a családja azóta kereste a férfit, de egészen 2015-ig nem sikerült megtalálni apát. Az akkor 72 éves férfi rákkal és súlyos depresszióval küzdött, így a szerettei nagyon aggódtak érte. Egy idő után feladták a keresést, de aztán majdnem 10 évvel az eltűnése után megtalálták Niles autóját. Mint kiderült: az autó már évek óta látszódott a Google Street View felvételén, ezt csekkolta le az a férfi, akinek 2015-ben feltűnt, ahogy az alacsony vízállású tóban látható egy autó. A férfi holttestét végül a nála talált pénztárcája alapján sikerült azonosítani.

Elrejtett kenderfarm

Svájcról az embereknek általában nem burjánzó kannabiszültetvények jutnak az eszükbe, pedig 2009-ben egy elég nagy és pofátlan módon termesztő társaság bukott le Zürichtől nem messze. Norbert Klossner, a zürichi városi rendőrség vezetője az eset után elmondta, hogy a munkatársaik a Google utcaképe alapján figyeltek fel a gyanús termésre. Az ügy nyomán 16 embert tartóztattak le, a hatóságok szerint a mező közepén termesztett marihuánából több millió svájci frankra tehettek szert.

A heroinsarok

A Google egyik autójának New Yorkban, Brooklynban pont sikerült lefotóznia, ahogy három férfi épp heroinnal kapcsolatos adásvételt bonyolít le. A fotón még az is látható, ahogy a piros melegítős férfi az autó felé kiabál. Mint kiderült, a kiabáló férfi érezhette a bajt, mivel később ez a kép volt az, ami alapján azonosították mindhármukat. A rendőrségi jelentés szerint Shaundell Dade, Jamel Pringle és Jonathan Paulino hiába utaztak már évek óta a heroinüzletben, nem választottak túl szerencsésen helyszínt, mivel a képeken látható utcarészt sokan heroinsaroknak hívják, annyit üzletelnek arra a dílerek.

(Kiemelt kép: Google Utcakép)

Ez is érdekelhet:

Egy ausztrál férfi 7977 évig nem hagyhatja el Izraelt, amiért nem fizette a gyerektartást

Noam Huppert majdnem 786 millió forintnak megfelelő összeggel tartozik a volt feleségének.

Egy részeg ír turista karácsonyi kirándulása úgy végződött, hogy betört a román parlamentbe

Lényegében senki állta útját, mászott ablakot tört, majd jöttek az őrök.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés