Mintha cipzárt húztak volna közéjük, úgy válik el egymástól a Mississippi és a Mexikói-öböl vize. Szokatlan jelenség, de nem ismeretlen, és nem is egyedi.

Elsőre hihetetlen, de valóban létezik a halokin (halocine) jelenség, amikor két eltérő típusú víztömeg találkozik, és a két eltérő szín nemigen akar keveredni.

Amilyen látványos a jelenség, olyan egyszerű rá a magyarázat: a sós tengervíz és a belé ömlő édesvíz sűrűsége, sótartalma és hőmérséklete is eltér, így éles határvonal látszódik a kettő között, és időbe telik, mire keverednek egymással.

Minél magasabb sótartalmú tengervíz találkozik nehéz üledékkel minél jobban terhelt folyóvízzel, annál látványosabb a jelenség. Idővel aztán fokozatosan elkeveredik a kettő, de jó darabig rabul ejti a hajósokat és esetleges más bámészkodókat a látvány.

Mivel ezek az adottságok nem egyediek, a jelenség több helyen is előfordul a Földön, erre mutatunk pár példát.

A Mississippi folyó és a Mexikói-öböl találkozása:

Ugyanez a jelenség az Atlanti- és a Csendes-óceán találkozásánál:

És szintén ugyanez Cadiz mellett, Andalúzia partjainál, ahol a Guadalete és a San Pedro folyók vize találkozik a tenger vizével:

Fotó: Getty Images

Ez is érdekelhet:

Egy igazi kincs ez a szocialista ország: a mesés Vietnám

Itthon Thaiföld a legnépszerűbb a délkelet-ázsiai régióban, holott Vietnám adottsága egészen páratlan, az ország pedig rohamosan fejlődik.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

További cikkeink a témában