Itthon Thaiföld a legnépszerűbb a délkelet-ázsiai régióban, holott Vietnám adottsága egészen páratlan, az ország pedig rohamosan fejlődik.

A Vietnámi Szocialista Köztársaság nevébe is bele van kódolva a hendikep, a szocializmus nem feltétlenül a virágzó jólétről híres, emellett pedig leginkább még arról ismert, hogy közel tíz évig háborúztak itt az amerikaiak, rengeteg film készült erről az időszakról.

Ezzel szemben viszont ez a délkelet-ázsiai állam egyike a világ leggyorsabban fejlődő országainak, gazdasága szinte példátlan ütemben növekszik (ott a kommunista párt szabadpiaci reformokat vezetett be és bátorította a külföldi tőkebefektetést), és még gyönyörű is. Szóval félre az előítélettel, nézzük meg!

Vietnám az Indokínai-félsziget keleti részén fekszik, és nagy segítségére van, hogy ritka erős természeti adottságokkal bír, lenyűgözően változatos a táj: az ország nagyrésze hegyvidékes, de ott van a tengerpart és a Mekong-folyó. Az ország nem kicsi, épphogy kisebb, mint Németország, azonban nagyon hosszú és keskeny, ami slankítja.

A Vörös-folyó partján fekvő Hanoi az ország fővárosa. A több mint 8 milliós várost 1010-ben alapították, már akkor az ország fővárosa volt, később a történelem megtépázta az országot. 1976-ban az északi és déli országrész egyesítésével Hanoi ismét egész Vietnám fővárosa lett.
Ho Si Minh-város, vagy korábbi nevén Szaigon Vietnám legnagyobb városa, az ország déli részén, a Szaigon folyó partján található. Ez volt a vietnámi háború befejezésééig Dél-Vietnám fővárosa. Több mint 10 millióan laknak a trópusi szavannai éghajlatú városban.
Huế is volt korábban Vietnám fővárosa, az ország középső részén található város a Hương, vagyis a Parfüm-folyó partján fekszik. Hué császárváros műemlékegyüttese a világ kulturális örökségének része.
Vietnám egyik leghíresebb része a Ha Long-öböl, ami számtalan filmben tűnik fel, miközben talán nem is tudjuk, hogy Vietnámban található. Hivatalos adatok szerint 1969 darab mészkőszikla emelkedik ki a vízből, amelyek többsége lakatlan sziget vagy szirt, nagy része több száz méter magas. 1994-ben az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára került.
A Ha Long-öbölben egy úszóváros is található, Cay Beo.
Bản Giốc-Detian vízesés Vietnám, és egyben Ázsia legnagyobb vízesése. A Quay Son folyón található. A 300 méter széles és több mint 70 méter magas vízesést a sziklák háromszintessé tagolják.
Hoi An ősi városa 1999-ben felkerült a világörökségi listára. Négyszögletes alaprajzú pagodáinak egy részét még a 17–18. században alapították. A szűk sikátorok mellett álló épületek jelentős része a 19. és a 20. század meghatározó stílusait képviselik, az óváros jellegzetes hangulata a 19. század végi francia gyarmati épületeknek köszönhető.
A Mekong egy határokon átnyúló folyó Délkelet-Ázsiában, a világ 12. és Ázsia 7. leghosszabb folyója. Amikor a folyó eléri a Dél-kínai-tengert, a régiót Mekong-deltának hívjuk, amely Délnyugat-Vietnam nagy részét magában foglalja, több mint 40 500 km²-en.
Dalat az ország egyik legnépszerűbb magaslati üdülővárosa.
A Mỹ Sơn elhagyott és részben romba dőlt hindu templomok együttese Vietnám középső részén. A templomokat az időszámítás szerinti 4. és 14. század között az egykori Champa Királyság uralkodói építtették és Siva istennek szentelték. 1999-ben az UNESCO kulturális világörökségi listájára került azzal az indoklással, hogy Mỹ Sơn templomvárosa az indiai szubkontinens hindu építészetének Délkelet-Ázsiára tett befolyását jelképezi, és a kultúrák keveredésének kivételes példája.
Phong Nha – Kẻ Bàng Nemzeti Park a Quảng Bình tartományban, Vietnámban fekvő nemzeti park, amely 2003 óta az UNESCO világörökség része. A védett területen őserdők és barlangok, ritka állatfajok és föld alatti folyók találhatók.
A Chùa Vĩnh Tràng egy buddhista templom Mỹ Tho közelében, a Mekong-delta régióban, melynek az egyik legismertebb temploma.
Nha Trang egy fontos kikötőváros, melynek tengerpartja is roppant híres, nem véletlenül.
Vietnam építészeti csodája a Golden Bridge, melyet a a Ba Na hegység található Da Nangban építettek fel.
Vietnám zászlója.

Ez is érdekelhet:

Európa zöld szíve Afrikánál dobog: Madeira

Madeirát az örök tavasz szigetének is nevezik, a Portugáliához tartozó szigetcsoporton egész évben kiváló az idő és ezért olyan, mint egy hatalmas botanikuskert.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés