Madeirát az örök tavasz szigetének is nevezik, a Portugáliához tartozó szigetcsoporton egész évben kiváló az idő és ezért olyan, mint egy hatalmas botanikuskert.

Ugyan Afrika magasságában, az afrikai tektonikus lemezen fekszik Madeira, Lisszabontól mintegy ezer kilométerre, de Porto Santóval együtt politikailag és kulturálisan is Európához tartozik, Portugália autonóm régiója. A Madeira-szigetek két nagyobb és számos kisebb szigetből, illetve szirtből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban, és jól jelzi elhelyezkedését, hogy Marokkótól fele olyan távol esik, mint Lisszabontól.

A két lakott sziget közül a névadó Madeira lényegesen nagyobb, mint Porto Santo, utóbbi mindössze 42 négyzetkilométer, és alig több mint négyezren lakják. Ezzel szemben Madeira népessége 250 ezer fő és 750 négyzetkilométer.

A sziget éghajlatát alapvetően meghatározzák a magasságkülönbségek, és a magasan húzódó vízválasztó hegység miatt viszonylag szélsőséges is: a tengerszint közelében mediterrán, nagyjából 1200 méter fölött pedig már hegyvidéki. Ez megmutatkozik a növényzeten, a tájon is, az egész sziget egy nagy zöld csomó banánültetvényekkel, szőlővel, babérral.

Nézzünk körül, megéri:

Funchal a Madeirai Autonóm Régió fővárosa, kicsit több, mint százezren lakják. A sziget déli partján, az Édeskömény-öbölben fekszik. Az amfiteátrumszerű öbölben a házak már 1200 méterig kapaszkodtak fel. Itt született az ötszörös aranylabdás labdarúgó, Cristiano Ronaldo.
A már említett banánültetvények Camara de Lobosnál. Leginkább a cukornád volt a sziget fő terménye, de a konkurencia megerősödése miatt ráálltak a banánra, mely a sziget déli oldalán, 250 méter magasságig terem.
A levadáknak nevezett csatornák több szintben futva behálózzák az egész szigetet. Eredetileg a cukornádültetvények vízellátására építették őket, mai fő szerepük a banánültetvények kiszolgálása. Összesen mintegy 1400 kilométernyi csatorna fut a szigeten.
A főleg az északi lejtőkön még növő babérerdők körül szervezték meg 1982-ben a Madeira Természetvédelmi Parkot, és ezt az UNESCO felvette a világörökség listájára. Délen már alig marad a babérból, holott az egész szigetet az borította.
A Madeira-szigetek két lakott szigete közül a kisebbik Porto Santo Madeirától 42 km-re északkeletre fekszik az Atlanti-óceánban. Kolumbusz Kristóf itt telepedett le, elnézve a képet, ez érthető.
Mivel Porto Santón nincsenek hegyláncok, a sziget éghajlata lényegesen szárazabb, mint Madeiráé. És mivel ilyen partjai vannak, nem csoda, hogy a lakosság számszerű többsége közvetlenül vagy közvetve az idegenforgalomból él.
Ő itt a Miradouro do Guindaste kilátópont, ami tökéletesen megmutatja, milyen vadul néz ki Madeira, milyen meredek partok találhatók itt.
A sziget harmadik legmagasabb csúcsa az 1818 méter magas Pico do Arieiro – ez a sziget legmagasabb olyan pontja, amihez autóút visz föl.
Madeirát tíz járásra osztották, az egyik ezek közül Ponta do Sol járás, melynek székhelye a nyolcezres Ponta do Sol város, melyet nem sokkal Madeira szigetének felfedezése után, 1420 körül alapítottak. Hivatalosan ez a sziget legnaposabb területe.
A tipikus vidéki építkezés: zsúpfedeles, A alakú ház, a casa de colmo. Santana főterén pedig turistalátványosságnak rekonstruáltak három ilyen épületet, de sok helyen laknak is még ilyenekben.
Ponta de São Lourenço Madeira legkeletibb részén található a természetvédelmi terület. Fekete homokos strandja csodás, 1982 óta védett is.
Curral das Freiras 200 lakosú falu Madeira Câmara de Lobos járásában, a Ribeira do Curral das Freiras patak völgyében. A falu nevének jelentése: az apácák istállója. A környéken a gesztenyetermesztés került előtérbe, így a falu fő nevezetessége a gesztenyeünnep.
São Vicente egy kisváros Madeira szigetén, mintegy 4000 lakossal, nevét Lisszabon védőszentjéről, szent Vincéről kapta. A sziget északi partjának közepe táján található, és hosszú ideig ez volt a szűkebb értelemben vett északi part egyetlen olyan települése, amit közúton is meg lehetett közelíteni a déli partról.
Ő meg itt a portugál zászló.

Ez is érdekelhet:

Fele akkora, mint Fejér (vár)megye, mégis Afrika egyik legfrankóbb helye: Zanzibár

Mivel itt született Freddie Mercury, sokat hallottunk róla, de mégsem tudunk eleget. Most szétnézünk ebben a csöppnyi afrikai ékszerdobozban.

Új-Zélandnak nincs legszebb helye, mert minden gyönyörű

Sokszor bukkant fel a tévében, elvégre itt forgatták A Gyűrűk Ura és A hobbit számos jelenetét. De ennél sokkal több! Mutatjuk Új-Zélandot.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában