Annyira távoli helyen fekszik, hogy ide magyar ember ritkán jut el, viszont sokszor bukkant fel a tévében, elvégre ott forgatták A Gyűrűk Ura és A hobbit című filmek számos jelenetét. De ennél sokkal több! Mutatjuk Új-Zélandot.

Új-Zélandon épp most jönnek ki a télből, hiszen a déli féltekén minden fordítva van. A két nagyobb és számos kisebb szigetből álló ország a Csendes-óceán délnyugati részén fekszik, földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama, még Ausztráliától is mintegy 1600–2000 km-re fekszik. A két sziget nevét nem bonyolították: Északi és Déli.

Abból, hogy a fent említett filmeket itt forgatták, elég egyértelműen lehet arra következtetni, hogy domborzatilag, növényzetileg parádésan változatos a táj, és szó szerint mondhatjuk, hogy meseszép. Sokat elárul a sokszínűségről, hogy az ország déli részén az óceáni és a hegyvidéki éghajlat uralkodik, az északin pedig a szubtrópusi.

Hoztunk egy csokornyi fotót erről a pazar országról:

Az ország fővárosa Wellington, amely az Északi-sziget legdélebbi csücskében fekvő természetes öböl, a Wellingtoni-öböl partján fekszik. Egyúttal Új-Zéland második legnagyobb városa, az agglomerációval együtt mintegy 410 ezer fő a lakossága.
Auckland, vagyis hivatalosan Auckland City (maori neve Tāmaki-makau-rau) Új-Zéland legnagyobb városa, az Északi-szigeten helyezkedik el. A város népessége az elővárosaival együtt 1,4 millió, amely az ország lakosságának 31%-a.
Gulf Harbour az ország egyik legnagyobb kikötője és golfpályája a Whangaparāoa-félszigeten, Auckland északi részén.
Új-Zéland őslakosai a maorik, ő itt a Remarkables-hegység lábánál, Queenstownban válogatja a zöldséget.
Ő nem egy kivi, hanem egy weka, amely egy másik, Új-Zélandon honos madár.
A Milford Sound Új-Zéland legismertebb fjordja az ország Déli-szigetén, a Fiordland Nemzeti Parkban, a Te Wahipounamu világörökségi területen.
Az országnak a Földön elfoglalt különleges helyzete miatt három táj is felkerült az UNESCO világörökség listájára. Ez itt a Te Wahipounamu Nemzeti Park.
A Tongariro Nemzeti Park is a világörökség része, egyúttal Új-Zéland legrégebbi, 1887-ben létrehozott, 750 négyzetkilométeres nemzeti parkja. Olyan veszélyeztetett fajok élnek itt, mint a barna kivi és a páfrányposzáta.
Ez a vulkáni tó a Tongariro Nemzeti Parkban található.
A harmadik világörökségi helyszín az Új-Zéland szubantarktikus szigetei, amelyet öt lakatlan szigetcsoport alkot, a Snare-, a Bounty-, az Antipodes-, az Auckland-, és a Campbell-szigetek. Ez a gyönyörű hely a Campbell-szigeteken található.
13 nemzeti park található az országban, a Whanganui az Északi-szigeten található és meglehetősen buja a növényzet arrafelé.
A Wānaka-tó és a mellette fekvő Wānaka City egy népszerű sí- és nyári üdülőváros Új-Zéland déli szigetének Otago régiójában. A Wānaka-tó déli végén, a Clutha folyó kezdetén található, és ez a Mount Aspiring Nemzeti Park kapuja.
Az Abel Tasman Nemzeti Park az ország legkisebb nemzeti parkja, de láthatóan semmiképp sem a legcsúnyább.

Ez is érdekelhet:

A világ második legnagyobb országa olyan, mint egy csodás képeskönyv

Méltatlanul kevés szó erről a hatalmas államról, valamiért radar alatt fut ez a páratlan és változatos szépségű ország. Mutatjuk Kanadát.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Bőven van mit nézni Katarban a focivébén kívül is
.