Méltatlanul kevés szó esik a világ második legnagyobb kiterjedésű államáról, valamiért kicsit radar alatt fut ez a páratlan és változatos szépségű, hatalmas ország. Mutatjuk Kanadát.

Közel harminc éve jártam Kanadában, de mindmáig nosztalgikus vágy fog el a visszatérésre, amikor felsejlenek az emlékek. Egyik meglepetést okozta másik után, eleve azt gondolja az ember, hogy ott hideg van, aztán amikor leszáll a gép Torontóban, arcon csap a hőség – nyilván nyáron. Az mondjuk nem akkora meglepetés, hogy az életszínvonal magas, minden hatalmas és a táj felfoghatatlanul szép.

Kanadában szinte minden van, ami tízmillió négyzetkilométeres terület esetében nem meglepő. Három óceán veszi körül – keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a Csendes-óceán, északon pedig a Jeges-tenger –, persze a fekvése okán fehérhomokos, karibi hangulatot azért ne keressünk.

Most hoztunk egy zsáknyi fotót erről a káprázatos országról:

Kanada legnagyobb városa az 5,5 milliós Toronto, Ontario tartomány fővárosa a világ egyik legmultikulturálisabb, és legélhetőbb települése
Kanada fővárosa és negyedik legnagyobb városa: Ottawa. A várost Viktória királynő azért jelölte ki Montréal és Toronto helyett, hogy ne vádolhassák részrehajlással az ország két államalkotó nemzetisége, a francia és a brit között.
Montréal Párizs után a második legnagyobb francia nyelvű város a világon. A város az azonos nevű szigeten található az Ottawa és a Szent Lőrinc-folyó torkolatánál, az agglomeráció 75 szigetből áll, amelyek közül Montréal a legnagyobb.
Kanada a nemzeti parkok országa, egy komplett rendszert építettek ki, mely végső célja az volt, hogy az ország mind a 39 különálló természeti régiója képviselve legyen legalább egy-egy nemzeti parkkal. Kanada első ilyen jellegű területét 1885-ben hozták létre, ez pedig a Banff volt.
A Moraine-tó egy gleccserrel táplált tó a Banff Nemzeti Parkban, a Ten Peaks völgyében található, körülbelül 1884 méter tengerszint feletti magasságban.
Lake Louise egy pici település a Banff Nemzeti Parkban, a kanadai Sziklás-hegységben, amely a türkizkék, gleccser által táplált taváról ismert.
A Yoho Nemzeti Park mint a kanadai Sziklás-hegység nemzeti és tartományi parkjainak egy tagja került fel 1984-ben a világörökség listájára. A park a Nagy Kontinentális Vízválasztó nyugati lejtőjén fekszik, Brit-Columbia délkeleti részén. A park neve a krí (Cree) indián szóból ered, jelentése csoda.
A Grasslands Nemzeti Park Saskatchewan államban fekszik, az Egyesült Államokkal közös határ mentén fekvő nemzeti park Kanada legnagyobb prérijét foglalja magába. Jellegzetes állatfajai az amerikai bölény és a társas prérikutya.
Az Algonquin Provincial Park a Georgian-öböl és az Ottawa folyó között terül el Ontarióban, viszonylag közel Torontóhoz és Ottawához. Számtalan tó és nomád kemping található itt, igazán vadregényes.
Kanadai egyik leghíresebb helye a Niagara-vízesés, amely egy hatalmas vízesésegyüttes a Niagara folyón Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán. Az 51 méter magas vízesés két fő részből áll, melyeket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon.
Kanada méretét Nunavut érzékelteti a legjobban, ez a legészakibb territóriuma, és legnagyobb is. A Grönlandtól délnyugatra fekvő tartomány Kanada legritkábban lakott része: csaknem akkora területen, mint az Európai Unió fele, fele annyi ember él, mint egy közepes magyar városban.
Vancouver a legnagyobb város Kanada nyugati részén, Brit Columbia tartomány délnyugati részében, a Georgia-szoros, a Fraser folyó és a kanadai Parti-hegység között fekszik. Vancouver a világ egyik legnemzetközibb városa, a lakói mintegy 52 százalékának az anyanyelve nem az angol.
A pici Lunenburg pedig az ország délkeleti felén fekszik, Új-Skóciában, az Atlanti-óceán partján. Vancouvertől mintegy 6000 kilométerre.

A művészek titkos szigete, amit naponta csak kétszer lehet megközelíteni

Kezelték a szigeten Amy Winehouse-t, forgatott itt Daniel Radcliffe, Rihanna meg kibérelte az egészet. Íme az Osea-sziget.

Ha valamiért elhagynád az országot, van egy erős ajánlatunk

A délolasz Puglia régió székhelyén, Bariban és a környékén töltöttünk tíz napot, és nem sok érvünk volt a hazajövetel mellett.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Ragyogó színével is kitűnik ez az izlandi világítótorony

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés