Kezelték a szigeten Amy Winehouse-t, forgatott itt Daniel Radcliffe, Rihanna meg kibérelte az egészet. Íme az Osea-sziget.

Megszoktuk, hogy a Karib-tenger piciny szigeteit színészek vagy épp pénzben fürdő üzletemberek bérlik ki vagy akár vásárolják fel. De arról kevesen tudnak, hogy Londontól húsz percnyi helikopterútra vagy kétórányi autóútra, a Blackwater folyó torkolatánál fekszik egy sziget, ami a sztárok titkos búvóhelye, sőt, egy ideje a filmkészítés oázisa.

Az Essex partjainál fekvő 380 hektáros Osea-sziget a híres vendégei mellett attól is különleges, hogy egy ősi, még a rómaiak által épített gáton keresztül kapcsolódik Angliához, az átjáró azonban naponta csak kétszer használható, természetesen apálykor.

Noha a klíma azért messze nem olyan, mint Közép-Amerikában, a csöppnyi sziget igazán háborítatlan, ebben a békés környezetben, a homokos parttal körül ölelt szigeten hatékonyan ki lehet kapcsolódni, vagy épp alkotni. Rihanna például 2019-ben egy évre leköltözött, hogy készüljön az új albumára.

Persze korábban egészen másra használták ezt a stresszmentes kis földdarabot. A 20. század elején egy Frederick Nicholas Charrington nevű fickó vette meg a szigetet, hogy egy rehabilitációs központot nyisson a kábítószer- vagy alkoholfüggőknek. Több mint 100 éven át ez volt az Osea küldetése, még Amy Winehouse is megfordult is rehabon, azonban 2010-ben leállították a programot, mert nem volt megfelelő engedélye.

Később a brit haditengerészet bázisaként is működött, majd a Cambridge-i Egyetem vizsgálta a sziget egyedülálló ökológiáját, madarait és tengeri élővilágát.

Ma viszont húzós áron kivehető apartmanokkal van tele, melyekhez edzőterem, mozi és medencék is tartoznak.

Valamint igazi filmközpont lett, 2012-ben itt forgatta a Fekete ruhás nő című filmet Daniel Radcliffe, de 2020-ban robbant be a köztudatba Osea, ekkor az HBO A harmadik nap című horrorsorozatának volt az egyik helyszíne. A szigeten egyébként egy stúdiót is felhúztak, ha már idejárnak a művészek.

A házak bérleti díja körülbelül 392 dollártól (136 ezer forinttól) kezdődik éjszakánként. Az egész szigetet pedig naponta húszezer dollárért lehet kibérelni, vagyis hétmillió forintért.

(Fotó: Getty Images, oseaisland.co.uk)

És ezt olvastad már?
Chile simán elérne Norvégia legészakibb csücskétől Gibraltárig