Legalábbis jelen állás szerint.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat a tagországainak az EU-n belül, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak.

A barangolásról szóló rendelet azonban 2022 júniusáig van hatályban, vagyis jelen állás szerint azt követően ismét kell roamingdíjakat fizetni az EU-n belül.

De...

...az Európai Bizottság (EB) új rendeletet terjesztett elő annak biztosítására, hogy a következő 10 évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

A javaslat szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

Az új szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak majd a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.

És adatforgalom...

Sokan rettegnek az 5G-től, pedig jobbá teheti a világunkat

Az Ericsson elemzése szerint legalábbis.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában