Nincs több porszívón lovaglás, űrhajóskák, ugyanis a The Verge-hez eljutott költségvetés-tervezet szerint az amerikai kormányzat 2025-ben beszüntetné az ISS finanszírozását.

Ez nem is annyira meglepő, hiszen a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetési költsége évente 2-3 milliárd dollárba kerül, márpedig az amerikaiak fél szemmel már jóval messzebbre kacsintgatnak, többek között Hold körül keringő űrállomást és Mars-utazást is terveznek a 2030-as évekre.

Az ISS pedig akkor sem húzhatná sokkal tovább, ha az USA továbbra is finanszírozná a fenntartását, hiszen a szakértők szerint az 1998 óta üzemelő űrállomás 2028-ra eléri az élettartama végét, vagyis legfeljebb néhány évig használhatnák még, mielőtt végleg le kell húzni a rolót (persze az is igaz, hogy a MIR-űrállomást jócskán tovább használták, mint a becsült élettartama).

Hogy 2025 után mi lesz a sorsa az ISS-nek, az egyelőre bizonytalan, hiszen a NASA-n kívül sokan mások, így többek között az orosz és az európai űrügynökség is érdekelt a projektben, de nehéz elképzelni, hogy az amerikai pénz és infrastruktúra nélkül megérné nekik fenntartani az űrállomást.

(Forrás: The Verge, Fotó: NASA)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon