Adunk pár tippet, miképp kerüld el a digitális veszteségeket és az ezek okozta visszafordíthatatlan károkat.

A különböző felhőszolgáltatások használatának mértéke az elmúlt évek során (különösen a Covid-időszak alatt) ugrásszerűen megnövekedett. Sokan már csak legyintenek a felhő szó hallatán, hiszen évtizedes tapasztalatok is összegyűlhetnek egy-egy vállalkozás életében a használatával kapcsolatban. A publikus felhő azonban mindenki számára elérhető és nyitott ajtókkal várja az új beugrókat. Ám elég egy rossz döntés, és vakvágányra kerülhet az üzletmenet.

Tények és tévhitek a felhőben

Az egyik legáltalánosabb tévhit, hogy ebből a technológiából is elég csak az árakat figyelni, hiszen rengeteg szolgáltató elérhető már, csak a kíméletlen árverseny miatt fognak padlót az árak. Nos, ez nem egészen így van, az olcsóság olykor megbízhatatlanságot és követhetetlen adatbiztonságot jelent, ami elképzelhetetlen az online üzleti életben. Az adat a 21. század legértékesebb kincse, ezért szükséges mellé a lehető legjobb eszközöket, technológiákat választani.

Tipikus hiba, hogy a már meglévő adatokat (akár több TB-nyi kapacitásban) ellenőrzés nélkül, egy az egyben átköltöztetjük a felhőbe, nem igazán tudjuk, melyekre van valóban szüksége a vállalkozásnak, illetve miképp használhatók, integrálhatók az új digitális eszközökbe (CRM, Hírlevél stb.). Fontos, hogy osztályozzuk az adatokat, céluknak, jelentőségüknek megfelelően használjuk, tároljuk és archiváljuk őket. Nemcsak könnyebb lesz az életünk, hanem a tárolás költsége is optimális marad.

Az adatvédelem legyen tudatos és kétirányú. A felhőszolgáltatás akkor lesz igazán biztonságos, ha mi is tisztában vagyunk az adattárolás mikéntjével, a rendelkezésre állás szintjével, a védelemhez felhasznált eszközök tudásával, illetve a szolgáltató támogatási rendjével. Ha hiányzik a vállalkozásból az adatkezelési és -védelmi módszertan, akkor a felhő csak egy tükröt tud majd tartani elénk, hogy mennyire felelőtlenek voltunk az akár súlyos adatvesztés bekövetkezése után.

Felgyorsítanád a felhőbe migrálás folyamatait? Tanulj velünk a digitális változásban, és tekintsd át az egyes lépéseket, valamint ismerd meg az Aruba Cloud biztonságos és 100%-ban zöld energiát használó adatközponti infrastruktúráját, aminek lelkét a 3. generációs Intel® Xeon® Scalable Processzorok adják.

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában