Lesz saját operációs rendszere a Huaweinek, aztán mégsem, aztán mégis, de nem olyan... a HongMeng OS néven elhíresült oprendszer sztorija végre finisbe ért, és ha nem is nagyon, de azért egy kicsit aggódhat a Google.

A nemzetközi keresztségben a Harmony OS nevet kapó operációs rendszer fejlesztése azután lett nagyon sürgős a Huaweinek, hogy az amerikai kormány tavasszal kis híján ellehetetlenítette, hogy a kínai gyártó tovább használja a telefonjain az Androidot. Ahogy a Huaweijel szembeni intézkedések lazultak, aztán olyan hírek is felröppentek, hogy a Huawei leállítja a HongMeng fejlesztését, valamint hogy az operációs rendszer valójában nem is telefonokra készül.

Ezeknek a találgatásoknak vetett most véget a cég a Harmony OS bemutatásával, ami nem csak, hogy telefonokra készült (meg állítólag bármilyen más okoseszközön is prímán működik), de az ősszel bemutatkozó Huawei Mate 30 Lite-on állítólag már ez az oprendszer fog futni. Még mielőtt felszisszennél, tegyük gyorsan hozzá, hogy csak a Mate 30 Lite Kínában forgalmazott változatain. A Harmony OS egyébként elsőként a Honor Smart Screen okostévén mutatkozik majd be, amit szombaton mutatnak be.

A Google azért így sem lehet teljesen nyugodt, hiszen a Harmony OS a Huawei szerint gyorsabb és biztonságosabb, mint az iOS vagy az Android, ráadásul nyílt forráskódú, vagyis más gyártók is használhatják. És bár jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy bárki is el akarná hagyni az Androidot (a Huawei többi telefonján is ez az oprendszer fog futni), ha a Harmony OS tényleg beváltja a fejlesztők ígéreteit, akkor a következő években egyre nagyobb szeletet haraphat ki az operaciós rendszerek tortájából.

És ezt olvastad már?
Új űrverseny, algoritmikus gondolkodás és retro gamerek