Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hőmérséklettel az egyik fő gond az, hogy személyenként változó, miképp viszonyulunk hozzá. Egyesek a túlfűtött szobákban is pulóverben érzik csak jól magukat, míg mások egy hűvösebb őszi napon is pólóban mászkálnak az utcán, vagy épp anélkül.

Mások vagyunk, a különbségeknek pedig genetikai okai is vannak – a nők hormonális alapon hajlamosabbak jobban fázni, mint a férfiak, a sötétebb bőrű egyének pedig nemcsak a tűző napsütést, hanem a tikkasztó hőséget is jobban bírhatják. Így aztán nem csoda, hogy nehézkes lehet megoldani egy iroda, egy bevásárlóközpont vagy egy közlekedési eszköz hűtését-fűtését úgy, hogy az ott tartózkodóak egyaránt jól érezzék magukat.

Hűlj le vagy melegedj fel!

A Bose Ventures és az Intel Capital támogatásával viszont kifejlesztettek egy eszközt az MIT-n, amely segíthet ezen a problémán, még ha csak részben is.

Az Embr Wave-t egyfajta hordozható termosztátként kell elképzelnünk, amely első ránézésre egy futurisztikus okosórának tűnik. Azonban ha megbizgeráljuk, azonnal enyhíthet „termikus panaszainkon”: nyáron a jégkocka hidegét, télen a kandalló melegét csempészheti át bőrfelületünkre.

Így reagáltak azok az alanyok, akik először próbálták ki:

Arról valószínűleg a fejlesztők gondoskodtak, hogy ne legyen túlságosan kellemetlen, amennyiben folyamatosan hűti vagy melegíti a csuklónkat. Csodát azért nem kell várni tőle, hiszen nem kelthet olyan hatást, mintha a testünk (majdnem) teljes bőrfelülete egyenletesen hűlne vagy melegedne a levegő hőmérséklet-változása által, ugyanakkor egy hideg téli napon, a kabát alá csempészve jól jöhet a cucc, ahogyan egy dögmeleg nap során is egy kis instant hideg, amelyért néha szinte bármit megadnánk.

Így melegít, illetve hűt:

Hiszen gondoljunk csak bele: a komfortérzetünket nagyban befolyásolhatja már az is, ha lokálisan melegedni vagy hűlni kezd a testünk. Például amikor a lábunk átfázik, idővel az egész testünk dideregni kezdhet, vagy amikor megérkezünk a kinti hidegből, milyen jó érzés lehet egy bögre, forró teát a kezünk között szorongatni.

Az eszköz USB-n keresztül tölthető, és átlagosan 2-3 napig bírja a csuklónkon. Tizenhatfajta hőmérsékleti intervallumot különböztet meg egymástól (a nagyon hidegtől a nagyon melegig), és amennyiben felkeltette az érdeklődésedet, a közösségi finanszírozású órát előrendelheted 219 dollárért (58 300 forintért). Rossz hír, hogy egy évet várni kell arra, mire megérkezik.

(forrás: Kickstarter)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.