A Huawei Mate 40 Pro talán a világ legjobb mobilos kamerájával érkezik, ami mellett a kiemelkedő töltési sebesség és az androidos telefonok között egyedülálló teljesítmény emeli a mezőny fölé. A kínai gyártó ezúttal a részletekre is jobban odafigyelt, mint a korábbi modelleknél, és érezhetően minden erejükkel igyekeznek megoldani, hogy a Google-alkalmazások hiánya ne okozzon gondot, ebben viszont még van hova fejlődniük.

Igazi hullámvasút volt 2020 a Huawei számára, hiszen miközben az év második negyedévében ideiglenesen átvették az első helyet a Samsungtól, és a világ legnagyobb mobilgyártójává váltak, ősszel már arról lehetett hallani, hogy az amerikai kereskedelmi embargó miatt a saját tervezésű Kirin-processzorukat sem tudják legyártani, és az elemzők jövőre brutális visszaeséssel számolnak az eladásaik tekintetében. A legfrissebb hír, hogy a Qualcomm engedélyt kapott rá, hogy processzort szállítsanak a Huaweinek, így elképzelhető, hogy a közeljövőben már a Huawei csúcstelefonjai is Snapdragon-processzorokkal érkeznek, de erről egyelőre semmi konkrétumot nem lehet tudni.

Teljesítmény

Az biztos, hogy a Huaweinek ez mindenképp egy keserű pirula, hiszen az új telefonjuk, a Mate 40 Pro egyik legerősebb része éppen a HiSilicon Kirin 9000 processzor, ami messze a legerősebb mobilprocesszor, amit androidos telefonban valaha láttunk. Az 5 nanométeres gyártási technológiával készülő, így a korábbinál gazdaságosabb processzor a Mali-G78 MP24 GPU-val és a 8 GB RAM-mal együtt olyan erőt ad a Mate 40-nek, amivel csak az iPhone 12 tud versenyre kelni, az erejét pedig jól jellemzi, hogy a mobilok teljesítményét értékelő Antutu-benchmark teszten még így is simán felülmúlja az eddigi listavezető Asus ROG 3-at, hogy utóbbi készülékben kétszer annyi RAM-ot és tárhelyet találunk. Az egyszeri felhasználót könnyen megviccelheti, hogy az extra teljesítményhez a menüben külön be kell állítani a teljesítmény üzemmódot, ami vélhetőleg az üzemidő javítása érdekében nincs alapból engedélyezve. A Mate 40-nek mondjuk még így sincs oka szégyenkezni, normál üzemmódban a teljesítménye nagyjából a Samsung Galaxy Note 20 Ultra szintén mozog.

Kijelző

Kevésbé hangsúlyos a telefon kijelzője, aminek a legszembetűnőbb extrája, hogy szinte lefolyik a készülék szélein, ami ugyan csak optikai tuning, de annak eléggé menő. A Mate 40 Pro kétségkívül az egyik legszebb telefon a mai mezőnyben, bár hogy a hátlapi kamerarendszer egyedi kialakítása kinek mennyire jön be, az leginkább egyéni ízlés kérdése. A kijelző egy 6,76 colos, 2772x1334 pixeles OLED panel, ami 90Hz-es képfrissítési sebességre képes, vagyis mondhatjuk, hogy mind felbontásban, mind a képfrissítési rátában elmarad a közvetlen élmezőnytől, de ha valamin spórolni akart a Huawei, akkor jól tették, hogy a kijelzőt választották. Az alacsonyabb képfrissítésre a Huawei szerint azért van szükség, mert 120Hz-nél a tleefon túl gyorsan elmerülne, amivel nekünk vegyes tapasztalataink vannak, de a Samsung telefonoknál például nem éreztük bántóan gyengének az üzemidőt. A Mate 40 Pro képi világa ezzel együtt is igencsak kiváló, a 240Hz-es mintavételezési gyakorisággal pedig sikerült valami extrát is csempészniük a telefonba, ezt ma még csak néhány telefon tudja.

Az Apple már nincs benne a három legnagyobb mobilgyártó között

Már csak a negyedik erőnek számít az almás cég.

Üzemidő

Hogy mennyire eszi meg az akksit egy 120Hz-es kijelző, az tehát a Mate 40 Prónál nem derül ki, az viszont biztos, hogy a 90Hz-es panellel a telefon kiegyensúlyozott, bár kiemelkedőnek nem nevezhető üzemidőt hoz. Annál inkább kiemelkedik a mezőnyből a töltési sebessége, hiszen a 66 wattos gyorstöltővel a készülék akkumulátorát mindössze 15 perc alatt feltölthetjük 50%-ra, a 95%-os szintet pedig nagyjából 34 perc alatt éri el. A legtöbb telefonra jellemző, hogy minél magasabb a töltöttségi szint, annál inkább lassul a töltés üteme, de a Mate 40-nél ez tényleg csak az utolsó néhány százaléknál érzékelhető. A vezeték nélküli töltést sajnos nem tudtuk kipróbálni, de elég durva belegondolni, hogy a Mate 40 Prót papíron kétszer olyan gyorsan - azaz 50 wattal - tölthetjük vezeték nélkül, mint mondjuk a Samsung csúcstelefonjait gyorstöltővel.

Felhasználói élmény

A Huawei végre rájött, hogy ahhoz, hogy tökéletes telefont tegyenek le az asztalra, nem elég odatenni egy brutális kamerát vagy egy szupergyors procit, de a részletekre is sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ami a Mate 40 Prónál meg is történt. Az új készüléknél már nem látunk olyan értelmetlen dolgokat, mint mondjuk a Mate 20-nál, ahol az egyetlen valódi hangszóró az USB-C-csatlakozóba lett beágyazva, helyette egy tisztességes sztereó hangszórót kapunk, ami a hangzás minőségében eléggé közelít az etalont képviselő Samsung csúcstelefonokhoz. A Huaweinek sikerült megoldania a korábbi telefonokban rémesen gyenge érintés-visszajelzést is, ugyanis a Mate 40 Próba egy olyan tisztességes haptic feedback technológiát építettek be, ami talán a legjobb, amit androidos telefonoknál eddig láttunk - azaz éreztünk.

A telefon új felhasználói felülettel, az EMUI 11-gyel érkezik, amibe a gyártó berakott néhány új kényelmi funkciót is, ilyen például az, hogy a telefon addig nem zárja le a képernyőt, amíg érzékeli, hogy nézzük. Ennél valamivel kevésbé bizonyultak hasznosnak az új gesztusfunkciók, amelyekkel a kezünkkel a kijelző előtt integetve tudunk scrollozni, képernyőfotót csinálni vagy megállítani és elindítani a zenét, de ezek a funkciók vagy fölöslegesek (screenshot, zeneindítás) vagy pedig annyira teátrális mozdulatokat kell tennünk, ami miatt az egész kényelmetlenné válik (scrollozás).

A Mate 40 Pro a Huawei Mate Xs-től is megörökölt valamit, egész pontosan a több ablakos módot és a lebegő ablakokat, amik ugyan itt kevésbé tűnnek hasznosnak, mint egy táblagépen, de biztosan vannak, akik ki tudják használni ezeknek az előnyeit.

Biometrikus azonosítás

Amiben a Mate 40 Pro felhasználói élmény szempontjából nagyot megy, az a biometrikus azonosítás, hiszen mind az arcfelismerés, mind pedig a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó tökéletesen működik. Utóbbi nagyjából oylan pontossággal és megbízhatósággal üzemel, mintha a telefonban egy hagyományos ujjlenyomatolvasó lenne, használni viszont így sem gyakran fogjuk, mert az arcazonosítás egyszerűen kényelmesebb. Az IR-blasternek köszönhetően a telefon napszemüvegben és tök sötétben is azonnal felismeri az arcunkat, az egyetlen kis hiányosság talán az, hogy maszkban nem, bár erre legjobb tudomásunk szerint egyik mai telefon sem képes. A gyártók mindenesetre elgondolkodhatnak rajta, vajon jó ötlet volt-e dobni a néhány éve még igencsak felkapott írisz- és retinaolvasók fejlesztését.

Kamera

Ahogy évek óta mindig, a Mate-sorozat egyik igazi ékessége most is a kamera, ami nem véletlenül vezeti jelenleg is a DxOMark mobilos kamerákat osztályozó toplistáját. A telefonban egy 50 megapixeles főkamerát, egy 20 megapixeles nagy látószögű kamerát, valamint egy 12 megapixeles, periszkópos telefotó lencsét találunk, amely 5x-ös optikai és 50x-es digitális zoomra képes. Utóbbi a mesterséges intelligenciának köszönhetően még 25-30-szoros nagyításnál is egészen jó minőségű fotókat készít, kisebb hibaként legfeljebb azt lehetne felróni, hogy nagyobb zoomnál a képe már erősen imbolyog az optikai képstabilizátor ellenére is. Ez viszont csak a téma befogásánál okozhat problémát, az elkészült képeken nem láttunk bemozdulást. A Samsung után szerencsére a Huawei is rájött, hogy zoomolva néha nem könnyű megtalálni, amit szeretnénk lefotózni, így 15x-ös zoom felett a lépernyő bal felső sarkában megjelenik kicsiben egy kereső, ami segíti a téma megtalálását.

A Mate 40 Pro képességei az éjszakai fotózásban is kiemelkedőek, ehhez ráadásul általában az éjszakai módot sem kell bekapcsolnunk, a telefon egészen gyenge fényviszonyok között is értékelhető fotókat tud készíteni. Nagyon jó ötlet, hogy bár a telefonban van Pro mód is, az éjszakai felvételeknél külön állíthatjuk az ISO-t és a zársebességet. Ezzel tapasztalataink szerint sokkal szebb hosszú záridős fotókat lehet csinálni, mint a fényfestés funkcióval, ráadásul mivel a záridő mellett az ISO-t is állíthatjuk, attól sem kell félnünk, hogy a fotóink túlexponáltak lesznek. Mivel a telefon rendkívül jól stabilizálja a képet, így akár több másodperces expozíciós idővel is nyugodtan dolgozhatunk állvány nélkül is. Az éjszakai fotóknál az egyetlen probléma a mesterséges intelligencia működése lehet, ami néha erősen átkalibrálja a színeket, vagy annyira igyekszik kivilágosítani a fotót, hogy szinte minden árnyékot eltüntet róla, így egy erősen mesterséges hatású képet hozva létre, de ez szerencsére ritkán fordul csak elő.

Fontos még megemlíteni a szelfikamerát, ami a korábbi Huawei-telefonoknál sokkal szebb, részletgazdagabb fotókat készít, az előlapi kamerára váltva pedig a kijelző azonnal fehér fénnyel kezd világítani, ami sokkal jobb megoldás, mintha mondjuk az arcunkba vakuzna. Videósok értékelni fogják, hogy a Mate 40 Próval immár 8K felbontásban is lehet felvételeket csinálni, noha ennek az előnyeit momentán még igencsak nehéz kihasználni.

Google továbbra sincs

Ahogy korábban említettük, a telefon EMUI 11-gyel érkezik, ami egyelőre még Android operációs rendszeren fut, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Mate 40-sorozat lesz az első, amire telepíthető lesz a Huawei saját, Harmony OS névre keresztelt operációs rendszere is. Ez nem is meglepő, hiszen a Google-szolgáltatások hiánya miatt a Huaweit igazából már nem sok minden köti az Androidhoz, így leginkább az a kérdés, hogy mikorra sikerül annyi alkalmazást megszerezniük a saját operációs rendszerükre is, hogy azt már bátran mutathatják meg a felhasználóknak.

A telefonjain is a saját operációs rendszerére vált a Huawei

2021-től már a Harmony OS 2.0 fog futni a Huawei telefonjain, de úgy tűnik, hogy egyelőre az Androidot is megtartják mellette.

A Huawei derekasan próbálkozik betölteni a Google által hagyott űrt, az új telefon például tele van látszólag előre telepített alkalmazásokkal, így a népszerűbb appokat keresnünk sem kell. Azért csak "látszólag", mert ha rákattintunk valamelyikre, gyorsan kiderül, hogy ezek valójában az alkalmazások telepítő parancsikonjai, vagyis a Huawei nem erőltet ránk semmit, csupán előzékenyen felajánlja a programokat. Erre szükség is van, hiszen a Huawei saját alkalmazásboltjában még mindig számos népszerű program nem érhető el. A parancsikonok mellett ennek a megoldására született meg a Petal Search alkalmazás is, ami az összes alkalmazásboltban keresve próbálja megtalálni a szükséges appokat.

A Huaweinek már a Google Mapsre is van válasza Petal Maps néven, ami megjelenésben elég jól hozza a Google térképalkalmazását, funkciókban viszont egyelőre még fájdalmasan keveset tud. A térkép mutatja a forgami helyzetet, az útvonalat és az üzletek egy részét, de egyelőre ennyi, vagyis nagyon távol áll attól a komplett térképalkalmazástól, értékelőoldaltól, utastájékoztatótól, és még egy halom egyéb szolgáltatástól, amit a Google már évtizedek óta fejleszt több millió felhasználó segítségével Google Maps néven. Más területen már most sem érezni annyira a Google hiányát, a Huawei saját irodai alkalmazása (Huawei Dokumentumok) például nagyjából pont ugyanazt nyújtja, mint a Google felhő alapú szövegszerkesztője, táblázatkezelője és a többi.

Ami a Huaweinek mindenképp a javára mondható, hogy nem próbálnak úgy tenni, mintha azt hinnék, hogy a felhasználók ezeket a funkciókat nem is fogják hiányolni, ha például megnyitjuk a Huawei saját böngészőjét, abban előre beállítva megtaláljuk a Gmail, a Youtube és más népszerű alkalmazások indítóikonját is, így ha alkalmazásként nem is, legalább böngészőben gyorsan és kényelmesen el tudjuk érni őket.

Összegzés

Bár látható, hogy a Mate 40 Pro nem hozott olyan forradalmi, innovatív újításokat, amikből az elmúlt években elég sokat láttunk, de talán éppen ezért a gyártónak végre volt ideje arra koncentrálni, hogy a rendkívül erős hardvert egy olyan egységbe kovácsolja, amivel egy közel tökéletes telefont kapunk. A Mate 40 Pro olyan komplett telefon lett, amilyet a Huaweitől még nem láttunk, és biztosak vagyunk benne, hogy bárki, bármire használja, nem lesz csalódott a képességeivel. Ahogy az elmúlt évben mindig azt viszont sajnos most is hozzá kell tennünk, hogy a felhasználói élményből sokat levon a Google-alkalmazások hiánya, noha az már erősen egyénfüggő, hogy ez kinek mekkora problémát fog okozni. A készülék Magyarországon november 30-tól kapható 450 ezer forintos áron, megvásárolni pedig a nagyobb Telekom üzletekben és a Huawei Arena Mallban található pop-up boltjában lehet.

Ez is érdekelhet:

A Huawei P40 Pro minden, csak nem átlagos

Brutális kamera, szemrevaló dizájn, de nincsenek rajta Google alkalmazások. A Huawei bizonyos szempontból újjászületett a P40 Próval, de vajon mire lesz ez elég?

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában