Újabb Huawei mobil érkezett a világ többi országa mellett Magyarországra is, és természetesen azonnal rávetettük magunkat egy kipróbálás erejéig. A gyártó megbízható hardvereket szállít már hosszú évek óta, ezért most sem vártunk mást, és ezúttal sem kellett csalódnunk.

Először is gyorsan tisztáznunk kell, mit jelent így, 2021 végén a középkategória szó. 5 éve ugyanis még 200 ezer forint környékén abszolút csúcskategóriás mobilokat kaptunk a legnagyobb gyártóktól is, aztán szépen elindult egy brutális árverseny, és mostanra sajnos ott tartunk, hogy a minden tekintetben dobogós szintű telefonok félmillió forintért, vagy akár még ennél is drágábban kelletik magukat a boltokban, épp ezért a 150-200 ezer forintos ársáv a legtöbb esetben olyan készülékekre marad, amelyek a megbízható középszintet képviselik, és megvásárlásukkor óvatos kompromisszumokra kényszerülünk.

Örömmel láttuk, hogy a Huawei ügyesen lavírozott be ebbe a szegmensbe egy olyan új mobillal, ami tényleg prémium érzetet kelt és az ereje, valamint tudása alapján sem kell szégyenkeznie, sőt. Kezdjük a külcsínnel, amely más esetekben rögtön elárulja, hogy óvatosan kell bánni a felsőkategóriás jelzőkkel. A nova 9 esetében semmi ilyen trükközés nincs, már a csillámosan fényvisszaverő üveg hátlap elegánssá teszi, és a másoknál sokszor még a legfelső szinteken is bumfordira sikerülő kameraszigetet is kellemes dizájnnal helyezték el. Az előlapot egy alig észlelhető kávával körbevett, full HD+ (1080 x 2340 képpontos) OLED kijelző uralja, egyetlen apró szelfikamera-lyukkal.

Látvány és erő

Ha már a kijelzőnél tartunk: a Huawei nova 9 esetében minden megvan itt, amit 2021-ben egy maxra húzott mobiltól elvárhatunk: a 120 Hz-es képfrissítéssel és a villámgyors érintés-érzékeléssel teljesen eltűnik a kezelés közbeni "gép-érzet", az ujjmozdulatainkat minden érezhető késleltetés nélkül követi a kijelzőn megjelenő tartalom, ahogy a videók és a játékok is sokkal élvezetesebbek így. A 10 bites színmélység, valamint a kifejezetten jól belőtt fényerő miatt a megjelenítés minősége is szuper, még tűző napfény mellett is pompásan látható minden. Az pedig csak a hab a tortán, hogy a jó dizájn miatt hiába óriási, 6,57 hüvelykes a kijelző, maga a készülék nem lett egy zsebbe csúsztatásra képtelen, két kézzel tartós féltégla. Gyorsan beírunk még egy piros pontot a hibátlanul működő, kijelző alá rejtett ujjlenyomat-olvasóért is.

A motorháztető alatt kifejezetten erős alapot ad a Qualcomm Snapdragon 778G chipje, amit alapesetben 8 GB RAM és 128 GB háttértár segít, épp ezért nem is csoda, hogy a kipróbált appok minden szaggatástól mentesen futottak, még az erősebb hardverigényű játékok is. Az EMUI 12 kezelőfelület ráadásul nagyon kézreálló, egy csomó apró felhasználói extrával, amelyek közül kiemelendő az egyéb Huawei eszközök irányítását és összmunkáját segítő funkciók. A Petal keresővel pillanatok alatt le tudtuk vadászni a más mobilokon használt kedvenc appjainkat, valamint eleve internetes keresőként is használhattuk, tehát egy nagyszerű kis svájcibicskának bizonyult.

Az alkalmazások letöltésében a Huawei saját áruháza, az AppGallery lesz a segítségünkre. Itt szinte minden fontos alkalmazást megtalálunk. Ha valamit mégsem, a Petal Search tippeket ad a beszerzésükre.

Mindent a szemnek

Mivel manapság minden mobil inkább egy apró, de egyre többet tudó multi-kamerás egység, itt is döntő, milyen képességekkel rendelkezik a Huawei nova 9. A hátoldali szigeten egy 50 megapixeles főszenzor mellé egy 8 megapixeles ultraszéles, egy 2 megapixeles mélységélesség és egy szintén 2 megapixeles makrókamera került, az előlapon pedig egyenesen 32 megapixeles kamerát találunk, ami bizony nem apróholmi, és még 4k-s szelfivideóra is képes.

A hátlapi, négyszenzoros kombó gyakorlatilag minden élethelyzetben tökéletes eredményt adott, a profik még DNG RAW formátumban is fényképezhetnek, a 2x zoom is nagyszerű opció, akik pedig nem szeretnek manuálisan bíbelődni a beállításokkal, az AI-val segített automata mód mindent elvégez, még alacsony fényviszonyok mellett is. A 4K-videók ritkán látható részletességűek és színgazdagok, jóval drágább modelleken sem tapasztaltunk ilyen szintet.

Manapság csúnya divattá válik az, hogy egyre többen kihagyják a töltőt a dobozból - a nova 9 mellé azonban jár az adapter, amely ráadásul kapásból egy 66 wattos gyorstöltő, ami nagyjából 40 perc alatt nulláról is képes teljesen felpumpálni az amúgy is erős, 4300 mAh kapacitású akkut. Összességében tehát jól látszik, hogy a Huawei a nova 9-cel igyekszik visszahúzni a manapság bizony igencsak elszállt árakat, és egy mai középkategória szintjén attól sokkal erősebb, szebb és összességében minőségibb készüléket kínál.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
A Földtől 200 millió fényévre egy világító híd alakult ki két galaxis között