A világ hetedik leglátogatottabb weboldalát a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik, még ma is.

Pénteken ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a Wikipédia!

A mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia 2001. január 15-i indulása óta a világ hetedik leglátogatottabb weboldalává és az egyik legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává vált – ma már 309 nyelven elérhető.

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon, minden hónapban több mint félmillióan javítják és ellenőrzik a tartalmát. A honlap 2007-ben bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.

Bár a világ legnagyobb szabad médiatára nem nyereségérdekelt, az online lexikont működtető - a technikai hátteret biztosító és több mint 100 fizetett programozót alkalmazó – Wikimédia Alapítvány évente több mint 120 millió dollár adományhoz jut.

Érdekességek

  • Egy felmérés szerint a fejlett ipari országokban (OECD) az emberek havonta átlagosan kilenc Wikipédia-szócikket néznek meg.
  • A legtöbb, emberek által szerkesztett szócikk angol nyelvű, második helyen a német kiadás áll.

A teljes szócikkállományt tekintve 2. a szebuano (egy fülöp-szigeteki nyelv), a 3. pedig a svéd, ezeket azonban mesterségesen duzzasztotta fel egy vitatott, svéd fejlesztésű robotszoftver.

  • A Wikipédia magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult el, és ma 482 ezer magyar nyelvű szócikket tartalmaz. A magyar Wikipédia nagyjából 2000 alkalmi és 150 állandó, aktív szerkesztővel rendelkezik.
  • 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amelyet kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, valamint kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, nemzetközi együttműködés kategóriában.

Eközben...

(Forrás: Wikipedia, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Nők, akik megváltoztatták az informatikát