Elon Musk, az SpaceX és a Tesla Motors tulajdonosa forradalmasítaná a tömegközlekedést. Elég durva sebességgel és olcsón.

Elon Musk feltűnése óta nagyon nem könnyű izgalmas milliárdosnak látszódni, ugyanis hozzá képest Bill Gates szürke szellem, Jeff Bezos aktakukac, és még a szintén űrrepülésben utazó Richard Branson is nyugdíjas műkedvelőnek tűnik. Musk negyvenkét éves, a SpaceX-szel a NASA-nak reptet utánpótlást a nemzetközi űrállomásra, a Teslával megépítette a gazdaságosan, hatékonyan működő elektromos autót, a SolarCityvel az olcsó napenergiát igyekszik elérhetővé tenni, most pedig bejelentette, hogy a tömegközlekedést reformálná meg Hyperloop nevű repülő vonatával.

A héten látott napvilágot, hogy augusztusban bemutatja új típusú vonata terveit, amely a közlekedés ötödik formáját fogja jelenteni. Az egyszerűség kedvéért a működési elvet a játéktermekből ismert légkorongos játék pakkjához hasonlította, amit a szakértők úgy értelmeztek, hogy a jármű átmenet lesz egy vonat és egy repülőgép között.

A Bloomberg Businessweek-nek tavaly szeptemberben Musk azt nyilatkozta, hogy a Los Angeles–San Francisco közötti hatszáz kilométeres távolságot a vonat fél óra alatt tenné meg, ami 1260 km/h sebességet jelentene. Igen, ez gyorsabb, mint egy utasszállító.

Érdekesség, hogy Kalifornia állam éppen egy hagyományos vasútvonalat készül építeni a két város között 60 milliárd dolláros költségvetéssel. Elon Musk szerint ugyanerre a távra a Hyperloop építési költségei csak hatmilliárd dollárba, azaz tizedannyiba kerülnének.

Ha Musk megépíti a Hyperloopot és az általa szabadalmaztatott ötödik közlekedési forma elterjed, akkor az gyökeresen átalakíthatná nem csak a tömegközlekedést, hanem azon keresztül a turizmust is. A repülő vagy lebegő vonat határozottan olyasvalami, ami nem tenne jót a légitársaságoknak, ráadásul Musk nem kívánja magának megtartani a szabadalmat, nyílt forráskódúvá teszi a módszert. Mindezek tetejébe a jármű napenergiával működik majd, úgyhogy nem látjuk okát, miért ne ezzel szeretnének majd közlekedni az emberek, ha választási lehetőség elé állítják őket.

Addig természetesen még rengeteg minden történhet, mindenesetre várjuk augusztus 12-ét, amikor Musk végre a terveket is bemutatja.

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő