A Japán Űrügynökség, azaz a JAXA közzétett egy videót arról, hogyan gyűjtött mintát a Hayabusa-2 űrszonda a Ryugu kisbolygó felszínéről.

A Ryugu azért érdekes nekünk, földlakóknak, mert a kutatók sejtése szerint a kb. 900 m-es átmérőjű égitest Naprendszerünk igen korai időszakáról szolgáltathat fontos információkat A Hayabusa-2 2014 decemberében indult a Földről, és tavaly júniusban érkezett meg a tőlünk 280 millió kilométerre lévő kisbolygó közelébe. Ekkor még nem szállt le a felszínre, csak két kis kutatórovert bocsájtott le, melyek feladata többek között az idén február 22-én végrehajtott mintavétel előkészítése volt.

Tavaly októberben egy európai gyártású szonda, a MASCOT is bevizsgálta a felszínt, nagyjából 17 órán át végzett méréseket, míg az akkumulátora teljesen le nem merült.

Végül aztán maga a Hayabusa-2 is megérkezett, egy jól megtervezett, három napon át tartó ereszkedést követően szállt le a felszínre, majd egy 5 grammos, tantálból készült lövedéket eresztett bele a kisbolygóba. Az így felvert törmeléket és szemcsét összegyűjtve a mintavétel végül sikeres volt.

Így nézett ez ki a gyakorlatban:

A mintát tartalmazó kapszula hamarosan megkezdi útját a Föld felé, és előre láthatólag 2020 decemberében landol a mintákkal együtt.

Az indulásig azonban még két újabb mintavétel is hátravan. A második nagyjából ugyanilyen lesz, mint ez a mostani volt, a harmadik azonban egy kicsit komolyabban is meg fogja bolygatni a Ryugu nyugalmát: egy nagyobb, rézből készült lövedékkel ütnek krátert a felszínen, majd a mélyebb rétegek anyagából is összeszednek egy kis port.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon