Az Atlas rakéta 1961-ben robbant fel rögtön a kilövés pillanatában, az Atomcentral pedig kitűnő minőségben újította fel az archív felvételeket.

Függetlenül attól, hogy ilyen látványos robbanásról még Michael Bay is csak álmodozhat, a felvétel azért is érdekes, mert gyakorlatilag az SM–65 Atlas adta meg az alaphangot a valódi hidegháborúhoz: az interkontinentális ballisztikus rakéták megjelenésével a szuperhatalmak már nem voltak rákényszerítve, hogy repülőgépekről dobálják az (atom)bombát, hanem egyszerűen átlőhettek a világ másik felére.

A 23 méter magas rakétában található robbanófej százszor nagyobb pusztítást végzett volna, mint a Nagasakira dobott atombomba (a tesztrakétában nem volt atomtöltet), de szerencsére ilyesmire élesben sohasem használták, gyakorlati haszna elsősorban a műholdak Föld körüli pályára állításában volt.

Fun fact: ugyanebben az évben készült egy hollywoodi film is ugyanezzel a címmel (Atlas), aminek viszont semmi köze nem volt a rakétához.

A Vandenberg légibázis amúgy nem egy tesztbalesetet látott, ha van 18 perced, akkor nézd meg ezt a csodás videót, amelyben a légibázison történt összes balul sikerült rakétakilövést gyűjtötték össze.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés