Nagyon gyorsnak kell lenned, hogy őszintének hasson a válaszod.

Egy francia kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a lassú választ gyakran hazugságnak hisszük, vagyis e szerint

azokat, akik viszonylag lassabban válaszolnak egy-egy kérdésre, nagyobb valószínűséggel hiszi hazugnak a környezetük –már egy 2 másodperces vonakodás is elegendő, hogy ne őszintének hasson a válasz.

A tanulmány vezető szerzője és a Grenoble École de Management pszichológusa, Ignazio Ziano szerint...

„Az emberek őszinteségének felmérése a szociális interakciók mindenütt jelenvaló és fontos része. Kutatásunk kimutatta, hogy a reakció gyorsasága fontos kiindulópont, amely alapján következtetéseket vonhatunk le mások őszinteségére vonatkozóan”.

Ziano és Deming Wang pszichológus, a szingapúri James Cook Egyetem munkatársa egy sor kísérletet végzett el több mint 7500 amerikai, brit és francia résztvevővel. Hangrészleteket hallgattak meg, videókat néztek meg, vagy jelentést olvastak egy személyről, aki egy egyszerű kérdésre válaszol – például, hogy ízlik-e a barátja által sütött sütemény, vagy hogy ő lopta-e el a pénzt a munkahelyén.

Minden jelenetben változott a válaszadás reakcióideje, a résztvevők pedig egy skálán értékelték a válaszadó őszinteségét. Mind a 14 kísérletben kevésbé őszintének tartották azokat a válaszokat, amelyek vonakodva érkeztek, függetlenül a kérdéstől.

A kutatók szerint a jelenség ismeretének a rendőrségi kihallgatások vagy a bírósági eljárások során is döntő jelentősége lehet.

Eközben az is kiderült, hogy...

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Universal Pictures)

És ezt olvastad már?
Korábbi paralimpiai bronzérmes lesz az első paraasztronauta