Hatalmas kijelzővel, viszont ujjlenyomat-olvasó nélkül mutatkozott be az Apple jubileumi telefonja, ami radikálisan szakít az eddigi iPhone-okkal.

Az egyik legnagyobb változás természetesen a telefon kijelzőjét érinti, az iPhone X ugyanis az új trendnek megfelelően szinte egy az egyben egy kijelző, amibe csak felül lóg be a kamera. Ennek köszönhetően - bár a telefon kijelzője lényegesen nagyobb, mint az iPhone 7-é volt - maga a telefon jóval kisebb lett, mint az iPhone 7 Plus és alig nagyobb, mint a sima iPhone 7.

Az 5,8 colos Super Retina kijelzőnek a felbontása is nagyobb, 2436x1125 pixeles, és jelentős változás, hogy végre az Apple is átállt az OLED-technológiára ami szebb színeket, jobb betekintési szöget és kisebb fogyasztást eredményez.

A hatalmas kijelző egyik fontos vonzata, hogy az Apple elbúcsúzott az iPhone egyik fontos ismertetőjegyétől, a Home-gombtól, ami helyett a telefont a kijelzőn felfelé simítva ébreszthetjük fel, és ezzel együtt

aminek a funkcióját a Face ID nevű, kamerákból és szenzorokból álló arcfelismerő rendszer veszi át.

Ez a korábbi pletykák alapján mondjuk inkább kényszerű váltás volt az Apple részéről, mint bátor innováció, ugyanis az hiába próbálták beépíteni az ujjlenyomat-olvasót a kijelzőbe, ez a technológia egyelőre nem működött elég megbízhatóan. Az biztos, hogy az Apple-nek minden marketinges trükkre szüksége lesz, hogy ezt a változást pozitív színben tüntessék fel, legalábbis a saját (Galaxy S8-cal szerzett) tapasztalataink alapján az arcfelismerő fícsör egyelőre nem elég kényelmes alternatívája az ujjlenyomat-olvasónak.

Ahogy várni lehetett, a jubileumi telefon duál kamerája nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezkedik el, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy az Apple tovább csiszolta az eddig is kitűnő kamerát, így például mindkét kamera kapott optikai képstabilizátort, és immár az előlapi kamerával is fotózhatunk Portré-módban.

A telefon emellett természetesen erősebb procit is kapott, az A11 Bionic névre keresztelt chipet, aminek az eddigi négy helyett hat processzormagja van. Ezek közül kettő kifejezetten a számításigényesebb feladatokhoz van (például játékokhoz), míg a másik négy "energiakímélő", vagyis akkor működnek, ha éppen nem kell a maximális kakaó.

A kicsit meglepő módon csak ezüst és szürke színekben kapható iPhone X az eddigi iPhone-okkal ellentétben nem fém, hanem üveg borítást kapott, aminek megvan az az előnye, hogy végre az iPhone is tölthető vezeték nélkül. Emellett a telefon üzemideje is javult: az Apple szerint az iPhone X két óráva többet bír, mint az elődje.

Na jó, de mi van, ha nekem kell az ujjlenyomat-olvasó?

Az Apple a jubileumi telefon mellett két hagyományosabb iPhone-t is bemutatott iPhone 8 valamint iPhone 8 Plus néven, amelyek csak apróbb változáson estek át a tavalyi telefonokhoz képest: természetesen ezek a modellek is megkapták az új A11 Bionic procit, és tölthetők vezeték nélkül, emellett megkapták az iPad Próból már ismert TrueTone funkciót, ami a környezethez igazítja a kijelző színeit. Nagyjából ennyi a változás az iPhone 7-hez kéepst, vagyis aki Home-gombbal, ujjlenyomat-olvasóval és vastagabb kerettel ellátott iPhone-t szeretne, az sem marad hoppon.

Az új telefonok közül az iPhone 8 és 8 Plus már péntektől előrendelhető 700 valamint 800 dolláros áron, aki viszont iPhone X-t szeretne, annak még hat hetet kell várnia, és a zsebébe is mélyebben kell nyúlnia, ugyanis a jubileumi teló kereken ezer dollárba fog kerülni, ami Magyarországon valószínűleg 350 ezer forint feletti árcédulát jelent.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon