Az 512 GB-os iPhone Xs Max annyival kerül többe a tavalyi legdrágább modellnél, mint egy olcsóbb csúcstelefon, az iPhone Xr viszont igazi közönségkedvenc lehet.

Nem volt könnyű helyzetben az Apple, hiszen az új iPhone-ok bemutatója távolról sem ígérkezett az év legizgalmasabb technológiai eseményének, de egy harmadik modell bemutatásával végül is sikerült elérniük, hogy a bemutató ne fulladjon teljes unalomba.

Ahogy azt várni lehetett, az új, meglehetősen fura nevű telefonok kisebb ráncfelvarráson estek át a tavalyi iPhone X-hez képest, viszont tény, hogy majdnem minden területen fejlődtek valamennyit. A legnagyobb változás, hogy az iPhone Xs-ben, Xs Max-ban és Xr-ben már az új, A12 Bionic névre keresztelt chip van, ami az első 7 nanométeres technológiával készült chip, ami telefonokban is bemutatkozik (a nyakatekert mondatszerkesztés oka, hogy a Huawei két héttel ezelőtt bemutatta a saját 7 nm-es prociját, de az egyelőre még semelyik telefonban sem található meg).

Az új proci természetesen gyorsabb, mint az iPhone X-ben található A11 Bionic, viszont a legnagyobb előnye, hogy jóval kevesebbet fogyaszt, ami a telefonok üzemidején is meglátszik: az Apple szerint az iPhone Xs fél órával, míg az iPhone Xs Max másfél órával tovább bírja, mint az iPhone X.

Apple-mércével mérve a másik nagy újdonság, hogy az iPhone Xs Max minden eddiginél nagyobb, 6,5 colos kijelzővel érkezik, de a rendkívül vékony keretnek köszönhetően semmivel sem nagyobb, mint az iPhone 8 Plus, aminek csak 5,5 colos kijelzője volt. Az Xs Max kijelzőjének a felbontása amúgy 2688x1242 pixel, míg az 5,8 colos kijelzővel érkező sima Xs-é 2436x1125 pixel. Mindkét telefon AMOLED-kijelzőt kapott 120 Hz-es frissítési sebességgel, valamint támogatják a Dolby Vision és HDR10+ technológiákat is, tehát a képminőségre minden bizonnyal egy szavunk sem lehet majd.

Kamera terén az Apple főleg szoftveresen fejlesztette a vasat. A telefonok hátlapján az iPhone X-hez hasonlóan két 12 megapixeles kamerát találunk kétszeres optikai zoommal, f/1.8-as rekeszértékkel és nagy látószögű objektívvel, ebben tehát nem sok minden változott az elődhöz képest. Az viszont újdonság, hogy immár az Apple is a kamera szolgálatába állította a neurális segédprocesszort, aminek köszönhetően például a 7 megapixeles előlapi kamerával készített portréfotóknál utólag is beállíthatjuk a mélységélességet. Az Apple szerint ilyen fotókra számíthatunk:

Az Xs és Xs Max a vizet is jobban bírja az elődjénél, ugyanis immár IP68-as vízvédelemmel van ellátva, emellett további érdekesség, hogy a telefonba két SIM-kártyát is rakhatunk, és a Note 9-hez hasonlóan lesz 512 GB-os tárhellyel felszerelt változat is. Az USA-ban péntektől előrendelhető telefonok közül a 64 GB tárhellyel felszerelt Xs ára 1000 dollártól indul, az ugyanekkora tárhellyel rendelkező Xs Max-é pedig 1100 dollártól.

Utóbbi 512 GB tárhellyel ellátott változata messze minden idők legdrágább iPhone-ja lesz a maga 1500 dolláros árával, ami 350 dollárral több, mint amennyibe a tavalyi drágább iPhone X került. Bár a magyar árakat egyelőre nem ismerjük, de itthon a telefon ára egész biztosan jócskán túl fogja lépni a félmillió forintos határt. (Update: közben a magyar árak is megvannak, hogy mennyire nem lőttünk mellé, itt kiderül.)

Éppen ezért lehet nagyon örülni annak, hogy az Apple idén bemutatott egy harmadik telefont is, az Xr-t, aminek köszönhetően kisebb, de egyáltalán nem vállalhatatlan kompromisszumokkal már egészen megfizethető áron is hozzájuthatunk egy iPhone-hoz. A 64 GB-os alapváltozata ennek 750 dollárba fog kerülni az Egyesült Államokban, és a következő megszorításokra számíthatunk:

  • AMOLED helyett LCD kijelző, ami 6,1 colos és 1792x828 pixeles felbontású,
  • nincs benne 3D Touch nyomásérzékelő,
  • acél helyett alumíniumból készül,
  • IP68 helyett csak IP67-es vízvédelmet kapott,
  • valamint csak egy darab 12 megapixeles kamerát találunk a hátlapon.

Utóbbi ugyan szerénynek tűnik, de mivel az Apple idén elsősorban szoftveres oldalról fejlesztette a kamerát, így elképzelhető, hogy az Xr képminőségben felveszi a versenyt a drágább iPhone-okkal. Az biztos, hogy portréfotókat ezzel is tudunk majd készíteni, és a szelfikamerával készült portréfotók állítható mélységélessége is elérhető lesz ennél a készüléknél is.

Az Xr-ben ezen kívül ugyanúgy megtaláljuk a Face ID-t, és ami ennél is nagyobb fegyvertény, hogy ugyanúgy a legújabb A12 Bionic procival érkezik, mint a drágább modellek. Ez a telefon kicsit később lesz elérhető, az előrendelés október 19-én kezdődik.

(Fotók: Apple)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában