Egy nemzetközi kutatócsoport elmélete szerint ehhez nem is kell majd csúcstechnológia.

A kutatók elmélete szerint a részecskék leadásához nincs szükség nagy intenzitású lézerekre. Andrej Mirosnicsenkó, az ausztrál New South Wales Egyetem kutatója elmondta, hogy a jövőben elég lehet a viharfelhők manipulálásához akár egy olyasmi lézerpointer is, prezentációk során szoktak használni.

Laboratóriumi körülmények között már tesztelve lett a teória, az eredmények pedig bizakodásra adhatnak okot.

A teszt során úgynevezett üreges lézerrel gyakorlatilag fénycsöveket hoztak létre, amik lényegében rövidre zárhatják a viharfelhőket, kisüléseket, vagyis villámcsapásokat létrehozva ezáltal. Ez a technológia egyébként már eddig is létezett, de a fent leírt folyamatokat nagy intenzitású lézerekkel végezték. Ez nemcsak drágává tette ezt a megoldást, de veszélyessé is. A nagy intenzitású lézerek kiszámíthatatlan módon befolyásolták a viharfelhőkben egymásnak ütköző részecskéket, így sokszor veszélyes és váratlan kisülések jöttek létre.

A kutatók szerint a gyengébb lézerekkel is hasonló eredmény lehet elérni, csak megfelelően kell őket alkalmazni.

Sokan azt gondolják, hogy az irányított villámokat hadászati célra fogják felhasználni, de a kutatóknak az a terve, hogy a biztonságosabbá tegyék a viharokat, hogy a kiszámíthatatlan villámcsapások ne okozzanak kárt és ne követeljenek emberéleteket.

Futurism; kiemelt kép: Getty

És ezeket olvastad már?

Sziget nagyságú jéghegy "támadja" Déli-Georgia szigetét

A 4200 négyzetkilométer területű, több száz milliárd tonna súlyú jégtömeg az Antarktiszról szakadt le.

Így készítenek el egy ötezer dolláros bőrkabátot

Savannah Yarborough fedi fel előttünk a részleteket.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk