A szénszálerősítéses műanyag házas Vaio Z egy kiló és egy deka, viszont kilója több mint egymillió forint.

Egészen pontosan: az Intel H-sorozatú processzorral szerelt laptopok közül a legkönnyebb az új Vaio Z, a leginkább súlytakarékos konfigurációban elérhető 2,21 fontos, 1,01 kilós tömegével. Bár ilyen konfiguráció egyelőre még nem annyira létezik; az új gép egyelőre csak az amerikai piacon rendelhető, ott pedig a gyári konfigurációs oldalon 2,32 fontos, 1,05 kilogrammos érték szerepel a specifikációban. Mondjuk az se sok.

Az új Vaio Z csekély súlyát szénszálerősítéses műanyag házának köszönheti, melytől nem csak könnyű, de rugalmas és törésálló is lesz a notebook teste. A már létező CFRP-házas laptopokkal szemben a Vaio Z házának két nagy eleme egy-egy, formába "öntött" (pontosabban a CFRP-gyártástechnológiát ismerve inkább formába préselt-rétegzett) darabból készült, így nem kellenek csavarok vagy más kötőelemek a gép vázának összeállításához.

A Vaio Z teste nem sík lapokból hanem 3D-s CFRP elemekből áll össze

A szuperkönnyű Vaio tudásában is egy korszerű felső kategóriás, 14 collos gép. Lítium-polimer akkumulátora állítólag 18 órás üzemidőt biztosít. Core-i7-es processzor kerül bele, emellé akár két terabyte-os SSD-t, 32GB RAM-ot és 4K-s kijelzőt is lehet kérni. Persze a feláras elemekkel egy kicsit megnő a gép tömege az 500GB-os SSD-vel szerelt alapmodellhez képest, de talán még belefér, ha nem 1,01 hanem 1,2 kilós notebook alatt kell görnyedni a végén.

Ez pedig egy kicsit régebbi technológiával készült laptoproncs, amint új életre kel:

Ez a srác talált egy húszéves, összetört laptopot a szemétdombon, és újraépítette

Nagy munkával és rengeteg új alkatrész beépítésével sikerült néhány ezer forintra növelni az értékét.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában