Az idei atlanti hurrikánszezonban megdőlt az elnevezett viharok száma, amikor az újonnan kialakult szubtrópusi vihar megkapta a Theta nevet.

A Theta a 29. az idén, ami meghaladta a korábbi, 2005-ben felállított 28-at. Az előrejelzések szerint egy újabb rendszer is alakulóban van, amit a közeli jövőben szintén elnevezhetnek.

A különösen veszélyes viharok azért kapnak nevet, hogy felhívják rájuk az emberek figyelmét, mielőtt még lecsapnának.

A július 1-jétől november 30-áig tartó hurrikánszezonban alakult ki az Eta, amely a hétvégén pusztított Floridában és emberek tucatjainak halálát okozta Közép-Amerikában.

Egy kanira nőtt hurrikán 3D-s illusztrációja

A Zeta október végén Louisianára csapott le, ez volt az idei ötödik elnevezett vihar, amelyik földcsuszamlást okozott. A Theta, mely egyelőre nem hurrikán, északkeleti irányba, Dél-Európa felé halad.

Nikki Berry meteorológus szerint sok tényező játszik szerepet abban, hogy az idei hurrikánszezon ilyen aktív, a legerősebbek

  • a nagyon meleg vízfelszín,
  • az úgynevezett szélnyírás – a szélsebesség vagy szélirány változása a magasság változásával – alacsony foka,
  • a Nyugat-Afrika fölötti instabilitás
  • és a La Nina-jelenség.

Idén erősebb volt a La Nina, mely a normálisnál hidegebb felszíni áramlatokkal jelentkezik a Csendes-óceán egyenlítői vidékén, és befolyásolhatja a világ időjárását. Egyik hatása, hogy növeli az atlanti trópusi ciklonok számát és erejét, különösen a szezon vége felé.

Ez is érdekelhet:

(forrás: BBC, MTI, Getty Images)

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a laptopot, ami megmenti a nyaradat, és azt is megmondjuk, miért