A jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek ezekből tudtak arra következtetni, hogy mikor fognak hasonló események bekövetkezni a jövőben.

Egy brit tanulmány feltárta, hogy a jégkorszak vadászó-gyűjtögető emberei mire használhatták a barlangrajzokat – figyelj:

a barlangrajzokkal az őket körülvevő világról rögzítettek fontos információkat, amelyek a túlélésüket segíthették.

Sőt, a motívumait először dekódoló szakértőcsoport azt is bizonyította, hogy mintegy 20 ezer évvel ezelőtt az Európa-szerte élő emberek a vadállatokról és szaporodási ciklusaik idejéről is készítetek „feljegyzéseket”.

Az Európában fellelt barlangrajzokon számos korabeli állat képe jelenik meg, köztük rénszarvas, halak vagy bölény. A rajzokon látható jelekről, például pontokról korábban is gondolták, hogy jelentéssel bírnak, de nem tudták megfejteni őket – ilyenekről van szó:

Elsőként egy londoni bútorrestaurátor, Ben Bacon fedezte fel, hogy a barlangrajzok bizonyos jelei egyfajta holdnaptárra utalnak. Az amatőr kutató megfejtései alapján a Durham Egyetem és a University College London kutatói meg is erősítették, hogy

a barlangrajzokon a jégkorszaki állatokhoz kapcsolódó jelek száma a holdhónapok szerint rögzítette, hogy mikor párosodtak. Az Y alakú jel pedig a szülést jelenthette.

A Durhami Egyetem két professzora, Paul Pettitt és Robert Kentridge, akik a vizuális paleopszichológia területével foglalkoznak, áttörő jelentőségűnek tartják Bacon kutatásait. Szerintük a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek voltak az elsők, akik naptárat és jeleket használtak környezetük fontosabb eseményeinek rögzítésére. Kentridge a felfedezés jelentőségével kapcsolatban kifejtette:

„a jégkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek nemcsak a jelenben éltek, hanem a múltbeli eseményeket is rögzítették, és ezekből arra is tudtak következtetni, hogy mikor fognak hasonló események bekövetkezni a jövőben”.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: BBC, nyitókép: Neanderthal Museum)

Ez is érdekelhet:

Fotón a közeledő üstökös, amit utoljára a neandervölgyi emberek láthattak

Több tízezer éve járt erre utoljára, hamarosan pedig szabad szemmel is látható lesz.

Van egy magyar találmány, ami képes a rákos sejteket másodpercek alatt „kiszagolni”

Hatékony és pontos, igazi áttörést jelent a rák elleni küzdelemben.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában