Hatékony és pontos, igazi áttörést jelent a rák elleni küzdelemben.

Létezik egy olyan speciális sebészkés, ami képes szinte azonnal kiszagolni a rákos sejteket. Ez a fehér színű, vastag tollra emlékeztető iKnife nevet viselő eszköz az operáció közben a kiégetett/felforrósított szövetek füstjét analizálva (mostanra már) másodpercek alatt nyújt információt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és tesz különbséget a rákos és az egészséges sejtek között.

Mondanunk sem kell, hogy ez jelentősen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist és segítséget nyújt a műtétet végző orvosnak, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az eljárással nemcsak azonnal megállapítható a diagnózis (így elkerülhető az idegtépő várakozás is), de megrövidítheti a műtéti időt, csökkentheti a vérveszteséget és a fertőzésveszély kockázatát is, valamint jóval korábban elkezdhető a kezelés.

Megjegyeznénk, hogy az iKnife nem új dolog, a 2010-es évek elején találta fel Takáts Zoltán magyar kutatóvegyész. Egy ideje már használják is a mellrák és az agydaganatok kezelésénél, a dolog apropóját pedig az adta, hogy nemrég kiderült, hogy a méhrák felderítésében is segítséget, ráadásul nagyon hatékony segítséget jelenthet – vizsgálatok ugyanis bizonyították, hogy másodpercek alatt 89%-os megbízhatósággal azonosította a méhből eltávolított rákos sejteket.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A tudomány szerint van egy flörtölési technika, ami szinte mindig beválik

Úgy tűnik, létezik egy mindennél hatékonyabb flörtölési technika.

Misztikus jelenséget okozott a −30 Celsius-fok egy szibériai városban

Nem mindennapi látványt örökítette meg a szibériai dermesztő hidegben.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában