19 évesen egy motorbaleset után amputálták az egyik lábát, később paralimpiai érmes lett, hamarosan pedig az űrbe utazhat John McFall.

Bár magyar űrhajós egyelőre nem lesz, más izgalmakat azért tartogatott az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentése, vagyis a leendő űrhajósok listája, akik egy másfél éves kiképzés után a Nemzetközi Űrállomásra sőt akár a Holdra is eljuthatnak.

Először a történelemben választottak ki testi fogyatékossággal élő jelentkezőt, aki eljut majd az űrbe, illetve a Parastronaut Feasibility Project keretében segít majd az ESA-nak kidolgozni, hogy miként juthatnak majd el más fogyatékossággal élők is a világűrbe. Az emberi test nem igazán az űrben tapasztalható körülményekhez lett kitalálva, így a világűrben végső soron mind hátrányos helyzetűnek számítunk – mondta korábban Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósa.

A kiválasztott pedig John McFall, aki a 2008-as pekingi paralimpián bronzérmes lett 100 méteres síkfutásban brit színekben.

McFall 19 évesen veszítette el az egyik lábát egy motoros balesetben, ami után – mint korábbi sprinternek – újra meg kellett tanulnia futni. Nem érte be a megmentett sportpályafutással, ortopéd sebész lett, néhány napja pedig egyike az új űrhajós generáció 17 tagjának, akiket 22 500 jelentkező közül választott ki az ESA.

„Inspirálni szeretnék – mondta a 41 éves McFall –, inspirálni mindenkit, hogy megmutassam: a tudomány mindenkiért van, és a világűr mindenkié.”

Még egy fontos változás van a korábbiakhoz képest: a fent idézett Cristoforetti 2008-ban az egyetlen nő volt az ESA által kiválasztott hat űrhajósból, most viszont a 17-ből nyolc nő. A kiválasztottak hamarosan megkezdik az egyéves alapkiképzést a németországi European Astronaut Centre-ben.

(Forrás: ESA, Rakéta, New York Times, BBC, fejléckép: Twitter)

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk a megarakéta kilövését, amivel majd ismét ember léphet a Holdra

Többszöri halasztás után ma reggel végre elindult a NASA újgenerációs holdrakétája.

És ezt olvastad már?
Magyar startupokat is várnak Bécsben
További cikkeink a témában